Mastercard investira u tehnologiju pametnih ugovora radi nadogradnje na digitalne valute koje podržavaju države

Još su rani dani, ali Mastercard ispituje kako pametni ugovori mogu pomoći centralnim bankama u razvoju digitalne gotovine.

Mastercard je danas objavio u svom Q1 pozivu za zaradu da pojačava svoju igru ​​u kripto svijetu i sa razvojem digitalne valute centralne banke (CBDC).

Izvršni direktor Michael Miebach rekao je investitorima da je kompanija uspostavila niz novih partnerstava i pomaže bankama širom svijeta u razvoju digitalnih sredstava - posebno istražujući kako se tehnologija pametnih ugovora može upariti s CBDC-ima.

CBDC su trenutno vruća tema. Vlade širom svijeta nalaze se u različitim fazama istraživanja i razvoja imovine, koja je digitalna verzija fiat valute (poput eura, američkog dolara ili japanskog jena), iza koje stoji centralna banka.

Oni se razlikuju od digitalnih valuta poput Bitcoina jer su centralizirani. Centralne banke širom svijeta misle da mogu biti korisne jer mogu biti sigurniji i brži način plaćanja i pružiti veću fleksibilnost u provođenju monetarne politike.

“U vezi sa digitalnim valutama centralnih banaka, nastavljamo da se povezujemo sa centralnim bankama širom svijeta”, rekao je, dodajući da platformu za virtualno testiranje kompanije koriste brojne centralne banke za testiranje svojih proizvoda.

“Postoji ovo posljednje izdanje, ali postoji i pitanje koje druge aplikacije mogu voziti na ovoj infrastrukturi”, nastavio je.

„Kao što ste nas čuli kako razgovaramo, u kontekstu plaćanja u realnom vremenu, naš izlaz na tržište je uvijek temeljna infrastruktura, aplikativne usluge. I mi namjeravamo učiniti istu stvar ovdje. A to je, ono što je aplikacija koja bi se mogla ponašati dobro povrh svega, to bi mogao biti ugovor o pametnoj trgovini. “

“Dakle, tehnologija pametnih ugovora je ono u što ulažemo.”

Pametni ugovori su u osnovi ugovori izraženi kao dio računarskog koda koji su dizajnirani za izvršavanje niza uputa. Oni koji stoje iza Ethereuma, druge najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, vjeruju da su pametni ugovori “budućnost financija” i da će igrati sve značajniju ulogu u platnoj infrastrukturi digitalne ekonomije.

Ali Miebach je dodao da su još uvijek bili “relativno rani dani” u razvoju CBDC-a.

CBDC su podijeljeni u dvije vrste: maloprodaja i međubankarske banke. Maloprodajni CBDC mogu držati građani izravno i koristi se kao digitalni oblik gotovine kao dopuna papirnatom novcu. Dok su međubankarske CBDC ograničene na upotrebu od strane finansijskih institucija za međubankarske isplate i procese finansijskog poravnanja.

Izvještaj PricewaterhouseCoopersa ovog mjeseca kaže da su Bahami sa svojim Pješčanim dolarom najnaprednija zemlja u pogledu razvoja CBDC-a.

S druge strane, SAD svojim istraživanjima još uvijek zaostaju za drugim zemljama (poput Kine, koja je daleko ispred igre). Upravo danas, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da je “važno to učiniti ispravno, a ne brzo”.

Miebach je također naglasio da je kompanija ovog kvartala odobrila nekoliko novih kripto partnerstava, uključujući i kripto razmjenu Gemini sa sjedištem u New Yorku.

Izvori:

Mastercard Investing in Smart Contract Tech to Build on State-Backed Digital Currencies - Decrypt