Manipulacija cijene Bitcoina - kontraverza ili ipak ne?

Posljednjih dana, nova argumentacija protiv kriptovaluta se obrušila u vidu istraživanja sa Univerziteta u Teksasu gdje su istraživači otkrili da je cijena Bitcoina bila manipulisana putem Tethera.

Tether je vid digitalnog novčića koji je kreiran kao infuzija kriptovaluta u državni novac, te je svaki novčić poduprt jednim dolarom. Ako promislimo o svrhi kriptovaluta, teško je Tether nazvati kriptovalutom u punom značenju. Korišćeni termin će biti digitalni novac/novčić.

Istraživanje koje su sproveli Griffin i Shams pokazuje da su koristili algoritme koji analiziraju podatke na blokčejnu, te dobili rezultat da je u doba pada marketa sve više transakcija obavljano putem Tethera što je uzrokovalo porast unutar Bitcoin cijene na marketu.
Puno istraživanje je moguće pročitati ovdje.

Da li je manipulacija marketa kriptovalutama opravdana?

Ekonomija je kompleksna nauka, decentralizovana ekonomija još kompleksnija uslijed slabe regulacije i često divljanja prema neodređenim diskursima. Ako promislimo o kontraverznim stavovima centraliziranog ekonomskog svijeta prema decentralizovanoj ekonomiji, vidjećemo da je šablon koji se koristi pri prvom znaku određenog uticaja na market kriptovaluta jednostran.

Argumenti koji govore za u svrhu manipulacije marketom kriptovaluta jesu argumenti koji se već odavno koriste u centralizovanoj ekonomiji - sve oružje je dozvoljeno u svrhu profita. Neupitno je da je, čak i ako je došlo do manipulacije, iskorišćena u svrhu dobijanja većeg profita i pumpanja marketa što se u centraliziranom ekonomskom svijetu dešava na dnevnoj osnovi kroz daleko brutalnije metode koje ostavljaju posljedice na ekonomije svijeta.

Posljedice od manipulacije cijene Bitcoina su jednostavan profit i potencijalna nemogućnost ulaska na tržište od strane malih investitora. No, ni to nije u potpunosti tačno jer je decentralizirana ekonomija prvi put pružila priliku običnom investitoru da jednakopravno uživa beneficije marketa sa uloženom svotom koju sebi može priuštiti. U centraliziranoj ekonomiji, za izlazak na tržište je potrebno imati veću sumu od one koju običan investitor sebi može priuštiti (da ne govorim o milionima dolara koji cirkulišu.)

Sa druge strane, prava manipulacija marketa bi se desila kada bi najjači igrači unutar marketa kriptovalutama kao što su whales (značenje - osoba koja posjeduje veliku količinu Bitcoina) izašli sa svojom imovinom i počeli prodavati istu. U promišljanju, whalesi su osobe koje market kriptovaluta održavaju postojanim i u balansu.

Treća stvar je da je centralizirana ekonomija daleko nadmoćnija nad tržištem kriptovalutama koje iznosi 340 milijardi dolara. Još uvijek malo i u razvoju, podložno je manipulacijama različitih vrsta gdje je nemoguće još uvijek napraviti adekvatan diskurs i analizu koja će biti postojana na duže staze.

Ali je moguće doprinjeti investicijama u kriptovalute putem savjeta:

1.) Moj najdraži savjet je da nikada ne ulažete onoliko koliko niste spremni izgubiti.
2.) Kalkulišite rizik.
3.) Edukujte se, prijavite se na forum o kriptovalutama, slušajte investitore, zaljubljenike u kriptovalute i pokušajte kreirati investicijski plan.
4.) Ne trčite za Bitcoinom.
Bitcoin je najdraža, najljepša i najprofitabilnija valuta. Ali da li je stvarno vrijedno da dignete kredit, prodate kuću i kupite Bitcoine? Niko ne garantuje da će investicija biti vraćena. Pokušajte sa nekim lakšim, novim i pristupačnijim valutama koje su provjerene od tržišta. Izbjegavajte ICO u prvim investicijama.
5.) Ne ulažite u kriptovalute samo zbog profita.

Uložite zbog sebe i decentralizovane budućnosti gdje će Vaša imovina biti samo Vaša.

8 Likes

Odlican post, evo jedan odlican video na tu temu: https://www.youtube.com/watch?v=If8ZM8GkThg
Na kraju krajeva, visak love je uvijek bolje ubaciti u kripto, nego drzati na banci uz mizerne kamate…

3 Likes

Video je super :slight_smile:

Pa forma po kojoj rade kriptovalute jesu sigurno čuvanje za stare dane. Neki su otišli u penziju u 30im nakon ekspanzije Bitcoina. Mnoštvo je beneficija, samo se trebamo osloboditi lanaca koji govore da je imovina sigurnija u nekim drugim rukama osim naših [tipa banke] :slight_smile:

3 Likes