Maduro iz Venecuele kaže da planira digitalnu valutu iznenađenja

Venecuela bi uskoro mogla započeti razvoj “digitalnog bolivara”. Projekt je u tajnosti, ali regionalni stručnjaci imaju neke ideje o tome kakav će biti.


Nicolás Maduro, osporeni predsjednik Venezuele, rekao je jučer da njegov tim radi na još jednom “iznenađenju” koje će zasigurno podići obrve među promatračima kriptovaluta i tržišta: “digitalnom bolivaru”.

Trenutno se čini da to nema nikakve izravne veze s kriptovalutom koju podržava država, Petro. Ali, kao i mnoge Madurove rane najave, još se vrlo malo zna: “Iznenađenje je koje ćemo objaviti kasnije”, rekao je predsjednik tokom obraćanja javnosti.

Ovaj potez dolazi usred niza vladinih napora da stabilizuje ekonomiju. Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, Venezuela je ukinula kontrolu deviza - podižući službenu cijenu američkog dolara u zemlji kako bi se podudarala s cijenom utvrđenom na crnom tržištu - i omogućavajući svojim građanima da otvore bankovne račune u dolarima, iako se transakcije obrađuju u bolivarima.

Pa, što bi moglo biti iznenađenje Madurovog digitalnog bolivara?

Fernando Medina, tehnički direktor vlockcahin.tech, rekao je za Decrypt da bi digitalni bolivar itekako mogao biti punopravna digitalna valuta središnje banke (CBDC), s obzirom na to da Petro nema status zakonskog sredstva plaćanja. “Na ustavnoj razini, bolivar je zakonsko sredstvo plaćanja, ja [digitalni bolivar] vidim kao evoluciju tog monetarnog konusa koji je imao toliko problema na nivou izdavanja gotovine,” rekao je. Prema Medini, ovo nije prvi put da se takva ideja pojavila u zemlji.

Drugi, međutim, misle da će se digitalni bolivar koristiti za dolarizaciju ekonomije u pokušaju postizanja financijske stabilnosti. “Moglo bi biti moguće pretvoriti digitalne dolare kojima banke upravljaju i platiti našim digitalnim novčićem u bilo kojoj banci”, rekao je Ray Falconi, aktivni član venecuelanskog Nacionalnog udruženja za kriptovalute. “Zbog toga vlada provodi prvi korak u otvaranju računa u dolarima: kako bi mogla prikupiti gotovinu i digitalnu valutu i pretvoriti ih u žeton poduprt tim dolarima.”
Capture
Sa svoje strane, Jose Angel Alvarez, predsjednik Asocijacije, tvrdio je da bi u mogućoj budućnosti u kojoj koegzistiraju venecuelanski Petro “kriptovaluta” i digitalni bolivar, vlada mogla odlučiti jednu koristiti za domaće, a drugu za međunarodne transakcije.

Ali sve su to nagađanja dok Maduro, koji je prethodno najavio “kraj gotovine” u zemlji u prethodnom govoru, ne pusti nas ostale u svoje planove.

Maduro je prvi put najavio planove za stvaranje Petroa 2017. godine, jašući val zanimanja za kriptovalute usred ICO-ovog procvata, i to usred jedne od najgorih godina u ekonomskoj krizi Venezuele.

Ohrabren jednostranim sankcijama koje je uvela Trumpova administracija, Maduro je predstavio Petro, tada teoretski vezan za cijenu barela nafte, kao način zaobilaženja tih sankcija.

Vremenom je ideja mutirala u privatnu mrežu. Petro je sada token zasnovan na blockchainu, vezan za korpu aktive koju je Madurova vlada subjektivno prilagodila koristeći korekcijski faktor sa sekundarnim tržištem. Madurov kripto ljubimac još nije ispunio svoja obećanja o nacionalnom, pa čak i globalnom prihvaćanju.

Dakle, kakvi god bili njegovi planovi za digitalni bolivar, nemojte se iznenaditi ako se oni od godine do danas divlje razlikuju.

Izvor: Venezuela's Maduro Says He's Planning a Digital Currency 'Surprise' - Decrypt