Liquidity Pool. Šta je to i kako funkcioniše?

Liquidity Pool-ovi su trgovačke komponente decentralizovane berze. Poput order book-a, oni su odgovarajuća “mašina za spajanje”, ali također funkcioniraju i kao market mejkeri. Njihova je uloga povećati likvidnost na tržištu između učesnika na tržištu.

Ukratko, Liquidity Pool je automatizirani market izgrađen na bazi smart contract koda. Objekti koda i kupuju i prodaju naloge na skupu unaprijed definiranih parametara. Protuusluga više nije potrebna za trgovinu. Sve dok pool sadrži dovoljno sredstava za pokrivanje obima trgovine sistem order book nije potreban. Da primijetimo, klizanje cijene može se dogoditi kada su trgovanja veća od veličine pool-a.

Kada se koristi tradicionalni order book, kreatori market-a ( market mejkeri ) moraju neprestano prilagođavati svoj raspon bid-ask ponuda kako se cijene mijenjaju. Ovaj proces može zahtevati znatnu količinu vremena i stručnosti. Generalno, samo profesionalni trgovci imaju resurse da se aktivno uključe u stvaranje tržišta. Davaoci usluga likvidnosti mogu zaraditi polaganjem svoje imovine u fond. Kôd pametnog ugovora tada olakšava sve aktivnosti na tržištu.

Učesnicima Liquidity Pool-ova danas ne treba naknada za učešće a ni KYC. Svatko s imovinom može pozajmiti svoje tokene u fond likvidnosti i početi zarađivati prinos na svojim depozitima.

Kako učestvovati u Liquidity Pool-u ?

Da bi se osiguralo 50 USD likvidnosti u ETH / USDC fond potreban je depozit ETH-a u vrednosti od 50 dolara i USDC ( ili USDT ) u istoj vrednosti od 50 dolara. U ovom primjeru potreban je ukupni depozit od 100$. Zauzvrat, davatelj likvidnih sredstava dobit će tokene Liquidity Pool-a. Ovi tokeni predstavljaju njihov proporcionalni udio u fondu i omogućuju im da povuku svoj udio u fondu u bilo kojem trenutku.

Kada neki trgovac zaključi trgovinu, naknada za trgovanje oduzima se od trgovine i nalog se šalje pametnom ugovoru koji sadrži liquidity pool. Za većinu decentralizovanih berzi naknada za trgovanje je postavljena na 0,3%. U našem primjeru, ako položite 50$ u ETH i 50$ u USDC, a vaš doprinos čini 1% od ukupnog iznosa pool-a, za bilo koju određenu trgovinu primit ćete 1% od 0,3% naknade za trgovanje.

Kako se kreira cena ?

Liquidity Pool-ovi su dizajnirani za izvršavanje trejdova i za održavanje tržišne cijene. Rezerve pool-a ostaju konstantne uprkos dodatnim trgovinama. Kupovne transakcije povećaće cijenu kupljenog sredstva u odnosu na prodato sredstvo. Uzimajući u obzir da se omjer pool-a kupljene imovine smanjuje. Prodajne transakcije smanjuju cijenu prodane imovine. Uzimajući u obzir da se omjer pool-a povećava.

Koju dobit može ostvariti davalac likvidnosti ?

Učinak Pool-a ovisi o sljedećim faktorima :

  • Cijena imovine kada se tokeni deponuju i povuku ( deposit, withdraw )
  • Ukupna likvidnost koju osigurava pool
  • Obim trgovine na pool-u

Opreznost na kraju, trgovinska aktivnost će promijeniti cijenu imovine i količinu imovine u fondu. Investitori će na kraju vjerojatno povući drugačiji omjer imovine. To se može razlikovati od omjera imovine koja je prvi put položena u fond. Promjena cijena na tržištu može raditi za vas ili protiv vas. Gubitak zbog umanjenja vrijednosti je dobio DeFi nadimak za ovu vrstu rizika. Također i ostvareni prinosi mogu takođe oscilirati. Ovo ovisi o cijeni imovine u pool-u, omjeru pool-a i ukupno zarađenim naknadama za trgovanje.

Neki od najpoznatijih Liquidity Pool-ova su : Uniswap, Bancor, Kyber Network, JustSwap, Uswap i drugi,…

1 Like