Linux FX - Linux distribucija koja izgleda kao Windows 10

Da li ste ikad došli na ideju da počnete koristiti Linux operativni sistem umjesto Windows operativnog sistema, pa ste u par neuspjelih pokušaja instalirali neki od postojećih Linux distribucija, da bi odustali već na početnim podešavanjima jer zahtjeva previše “klikanja”.

U većini slučajeva potrebno je predznanje o Linux operativnom sistemu kako bi se mogli koristiti u svakodnevnoj upotrebi.

Ono što najviše odbije windows korisnike, jeste činjenica da Linux operativni sistem zahtjeva malo dublje shvatanje, ali prednosti su ogromne, sigurnosno gledano.

U prošlosti smo imali nekih pokušaja ubacivanja temi u Linux distribucije koje podsjećaju na windows okruženje, ali ekipa koja je napravila LinuxFX je dovela ovu ideju skoro do savršenstva.
Behold…već poslije samog boota ovog operativnog sistema, dolazite na Win10 login page…


Desktop i Start

File explorer

Control panel

Linuxfx je brazilska distribucija Linux-a zasnovana na Ubuntu 20.04. Dolazi s intuitivnim korisničkim interfejsom Cinnamon namenjenim za olakšavanje migracije korisnika iz Windowsa u Linux.

Ostale karakteristike distribucije uključuju novog ličnog asistenta, WX temu za desktop i sistemske aplikacije i kompatibilnost s softverom napisanim za Windows (.exe i .msi) preko Wine emulatora.

Prije par dana me posjetio prijatelj koji je hardcore windows user, ne podnosi linux, te nema šta nisam pokušao ali nije urodilo plodom.

U tom trenutku sam na jednom laptopu imao instaliran LinuxFX radi testiranja, gdje sam mu “slučajno” ponudio da pregleda “zadnje” izdanje windows 10tke kako bi mi dao svoj dojam.

Nakon 10. minuta rada, tj. random klikanja po opcijama, nije primjetio da radi na Linux okruženju, okreće se i kaže, pa odličan je, šta si ti mislio, windows je to! :smiley:

Kad sam mu objasnio na čemu je radio, sjedio je 5. minuta zamišljeno te jedino što je rekao “yel me zay”…pa kako!

Kako bi preuzeli LinuxFX distribuciju posjetite zvaničnu web stranicu projekta

ili

Ukoliko želite biti u kontaktu sa kreatorima ove Linux distribucije možete ih naći na Telegramu