Lažni euri kupljeni na "Darknetu" pronađeni u Tesliću

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jove Simića (22), iz Teslića, zbog nezakonitog pribavljanja krivotvorenih novčanica koje je namjeravao da stavi u novčani promet. “Optuženi se tereti da je u Tesliću, u stanu koji koristi, koristeći se ličnim računarom i kreiranim korisničkim nalozima, naručio, radi kupovine, više krivotvorenih novčanica valute euro”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


U saopštenju se navodi da je Simić naručene krivotvorene novčanice, platio putem virtuelne valute bitcoin sa svog računa koji je kreirao za tu namjenu.

Prema navodima optužnice, on je novčanice primio poštom na kućnu adresu, te ih čuvao u stanu, gdje su i pronađene prilikom pretresa policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Repubilke Srpske.

Prilikom pretresa, od optuženog su oduzeti računar i oprema korištena za izvršenje krivičnog djela, navodi se u saopštenju. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Preuzeto sa: Bitcoinom kupio lažne eure koje je namjeravao da stavi u promet | Tuzlanski.ba

Prošle godine smo se uvjerili sami da na ovakvim “darknet” mrežama, postoje opcije da se kupi lažni euro za Bitcoin, što stavlja kripto valute u jako neugodan položaj, kao i nas kao kripto društvo.

Nažalost, ovo će najviše iskoristiti osobe koje se bave ovakvim stvarima.

Napomena: Crypto.ba ne podržava bilo koju vrstu kriminalnih radnji koje se dovode u vezi sa Bitcoin ili nekom drugom kripto valutom.