Kriptovalute u trendu: Račune u BiH moguće platiti različitim koinima

U Banjaluci možete platiti kafu bitkoinom, a vrlo vjerovatno ćete uskoro moći kupiti i stan za kriptovalute, bar ako je vjerovati najavama i trenutnom stanju na tržištu ”kripto-finansija” u Republici Srpskoj i BiH.

Najnoviji proizvod lansirala je banjalučka berza kriptovaluta “BCX “. Radi se o aplikaciji ”Lova.ba” koja korisniku omogućava da plati račun pomoću QR koda kriptovalutama na više mjesta.

Naravno, prethodno je potrebno da imate novčanik u kojem su kriptovalute, ali i običan novac na računu.

Nikola Klak iz BCX-a za Mondo kaže da je ova mobilna aplikacija za plaćanje vezana za BCX i plaćanje kriptom je samo jedna od opcija. Opisao je kako funkcioniše.

“Imamo potpisano već nekoliko ugovora sa preduzećima u uslužnim djelatnostima. Oni koji primaju tu uplatu nemaju nikakve veze sa kriptovalutama. Kad kažeš: hoću da platim aplikacijom, prinesu QR kod, telefonom slikaš kod i dobiješ iznos koji treba platiti. Može markama, bitkoinima ili bilo kojom drugom kriptovalutom koju imaš u digitalnom novčaniku. U pozadini BCX mijenja tu kriptovalutu za KM i onda ti ustvari markama plaćaš to šta god da si naručio. Aplikacija omogućava i slanje novca između korisnika, pokušaćemo da omogućimo i plaćanje parkinga”.

Stan za bitkoin

Iako za sad nemamo saznanja o tome da se nekretnine u RS prodaju za kriptovalute – kao što se već događa ponegdje u regiji (u Crnoj Gori npr.) – naš sagovornik kaže da će i to biti moguće kada se pomenuta aplikacija ”instalira” u neko preduzeće za nekretnine.

Objašnjava da se kod nas sva plaćanja vrše u konvertibilnim markama kao jedinom zakonitom sredstvu plaćanja i cijena je uvijek izražena u KM, ali plaćanje se može vršiti bilo čim, pa između ostalog i kriptovalutama odnosno bitkoinima.

“Dakle u teoriji se može kupiti stan, nema nikakvih problema, ali u praksi…sve zavisi. Gledajući sa knjigovodstvene strane svaka transakcija se mora obrađivati knjigovodstveno, a kriptovalute su tu nepoznanica, ali to je finansijski instrument koji ima svoje mjesto, pa je odgovarajuće knjiženje moguće. Pojednostavljeno: svako može da proda bilo šta, za šta god on hoće. Ono što je bitno je da je cijena uvijek izražena u KM i da je KM osnova za bilo kakvu transakciju”, zaključuje on.

Nije proteklo mnogo vremena otkad smo o kriptovalutama pisali kao o nepoznatoj zavrzlami kompjuterskih gikova i internet fundamentalista. U međuvremenu su se stvari promijenile toliko da su se ljudima promijenili i životi.

Ovdje već ima ljudi koji su stekli milionsko bogatstvo u kriptovalutama ili prometovali milionske iznose na berzama.

Mnoge firme se ozbiljno bave “rudarenjem”, imaju opremu i prostor, zapošljavaju ljude, plaćaju plate, porez i zarađuju.

Ekonomista iz Banjaluke, Miloš Grujić, i sam zainteresovan i upućen u svijet kriptovaluta kaže da su kriptovalute i tehnologija koja stoji iza njih, prije svega blokčejn, postali skoro pa uobičajen način plaćanja i u svijetu, pogotovo na internetu. Sličnim putem prošle su i plastične kartice, a danas su opšteprihvaćene i regulisane.

“Mislim da smo blizu dana kada ćemo i mi moći plaćati kriptovalutama. Blokčejn tehnologija, iako pozadinska tehnologija, koja ne bi došla do izražaja da bitkoin nije stekao popularnost, ima svijetlu perspektivu. Osim toga, dokle god su troškovi transakcija niži od troškova platnog prometa, racionalno ponašanje pravnih i fizičkih lica nalaže da između sebe treba da podstiču korištenje kriptovaluta s ciljem da prilikom plaćanja smanje troškove transkacija i prevaziđu postojanje posrednika”, kaže Grujić.

Objašnjava da uprkos velikoj nestabilnosti (promjenljivost vrijednosti) i činjenici da nemaju pokriće niti se mogu upotrebljavati za plaćanje poreza, te ostalim nedostacima, kriptovalute imaju veliku vrijednost u razmjeni među korisnicima za finansiranje legalnih, ali i ilegalnih aktivnosti.

Njihova najveća prednost, ali imana, jeste insistiranje na anonimnosti korisnika.

“Nepostojanje regulatornog sistema i anonimnost čine ih pogodnim za finansiranje kriminalnih djelatnosti, od pranja novca i finansiranja kriminala, preko trgovanja drogom i oružjem, do terorizma ili prodaje organa. Ipak, „trag novca” je moguće provjeriti jer je svaka transakcija zabilježena u blokčejnu. Dakle, transakcije kriptovaluta se, uprkos shvatanju šire javnosti, prate”.

Na kraju Grujić kaže da ne želi da navodi čitaoce na kupovinu ili prodaju kriptovaluta, ali konstatuje činjenicu da im je popularnost, kao i popularnost blokčejn tehnologije i inovativnih načina plaćanja, porasla.

“Kriptovalute se mogu nametnuti kao poželjan način za prenos novca i, naravno, za plaćanje. Ipak, postoje stanovišta prema kojima je kolaps za ulagače u kriptovalute neminovan te da ih očekuje sudbina svakog spekulativnog balona. Upravo upotreba kriptrovaluta u međunarodnom poslovanju ističe njihove nedostatke. Prvo, pravna nesigurnost i neprihvatanje kriptovaluta od strane regulatora usporava proces šireg prihvatanja. S obzirom na to da predstavljaju špekulativan i visoko volatilnan instrument, investitori imaju različite stavove”, zaključuje Grujić

Izvor:

Kriptovalute u trendu: Račune u BiH moguće platiti različitim koinima

Kriptovalute: U Banjaluci možete i kafu platiti bitkoinom | Banjaluka.net

1 Like

Lova + bcx + rxc?

1 Like

Ono što do sad niko nije shvatio ili ignoriše, jeste da bi RXC funkcionisao kao jedna vrsta keša na neki način, mora imati likvidnosti…

Ukoliko bi se omogućilo wrapanje RWC-a u postojeći RXCG token, mogao bi se iskoristiti RXCG/WBNB liquidity pool?

Ne, zato sto im je supply razlicit i nastala bi opšta konfuzija.

Napraviti Wrapped RXC u WRXC na BSC mreži, bi već moglo se iskoristiti.

Šta sad ovo konkretno znači? Da ja mogu da dodam BTC na svoj novčanik i odem na neku lokaciju njihovog partnera u BL i dobijem keš??? Tako piše na Lova.ba sajtu.

Tako je, samo ćeš prethodno morati uraditi konverziju iz BTC u BAM uz provizije sa bcx.ba.

Čekaj jel to ne ide direktno preko lova.ba aplikacije? Moram pješke da prodam na BXC i onda pošaljem da aplikaciju. Nakon toga odem na lokaciju depozirota i zamijenim za keš? BTW, jel to aktivno ili je tek work in progress?

Ide direktno preko lova.ba, samo je u pozadini bcx i primjenjuju se njihove naknade.
Aktivno je.

Extra, hvala ti. Znas li mozda kad ce biti IOS opcija. Vidim samo Android za sada.

Ne znam i ja je čekam.

Pozdrav svima,

Trenutna aplikacija je android native projekat za koji trenutno radimo redizajn i migraciju na react framework kako bi imali jedan kod za obe platforme. Tako da će iOS verzija (i redizajnirana android) biti spremna tek za cca 2-3 mjeseca. Još uvijek aktiviramo sve opcije koje će biti dostupne jer treba vremena da se i partneri integrišu u čitav ekosistem. Uglavnom trenutno je moguće vršiti isplate na depozitron lokacijama (cca 150 u BiH), i uplate putem bonova na svim mjestima gdje inače možete kupovati dopune za mobilni ili bonove npr za kladionicu, a to je trenutno cca 2500 lokacija. Obzirom na količinu uplatnih mjesta, treba neko vrijeme da komercijalisti obiđu sve lokacije i obuče radnike za izdavanje novih bonova, tako da će trebati neko vrijeme da sve lokacije postanu operativne. Što se tiče plaćanja, svaka firma (trgovina, butik,kafić, frizer, taxi itd) može sa lovom da potpiše ugovor u prihvatu lova plaćanja, u suštini isti kao i sa bankom za prihvat kartica. Imamo više varijanti servisa za trgovce (POS terminal, online aplikacija, QR kod naljepnica). Sva plaćanja trgovcu idu u KM, ali korisnici mogu da plaćaju sa svog KM novčanika ili bilo kojeg kripto walleta kojeg imaju na BCXu. Lova u pozadini automatski mijenja potreban iznos kripta u KM i vrši transfer na KM račun trgovca. Najjednostavnije rečeno, lova vrši plaćanja sa vašeg KM novčanika kojeg imate na BCXu i stanje svih novčanika (KM ili kripto) je prikazano u Lova aplikaciji. Za ove koji su na iOSu i koji trenutno ne mogu da koriste lova mobilnu aplikaciju, oni mogu koristiti sve ove navedene opcije i na BCX web interfejsu, dovoljno je samo da aktiviraju lova opciju na KM novčaniku i mogu da koriste identične servise kao i na mobilnoj aplikaciji. Novina za sve je mogućnost isplate na depozitron mjestima, automatizovane uplate putem paypala (od neki dan smo automatizovali paypal, radi instant 24/7), kao i slanje KM između korisnika (opcija pošalji, samo unesete mail primaoca i iznos koji šaljete). Možete poslati novac i nekome ko nije BCX/LOVA korisnik, samo unesete njegov mail, on će dobiti obavijest da ste mu poslali novac i da će mu sredstva biti dostupna kad završi verifikaciju naloga. Ukoliko korisnik to ne uradi u roku 7 dana, vama će se sredstva vratiti. Takođe možete i vi zahtijevati da vam neko nešto plati, samo idite na opciju primi. Mnogo toga se uradilo, a mnogo toga tek treba da se završi, ali idemo malo po malo.
Što se tiče zajednice, ko želi da njegova firma aktivira lova plaćanje, neka se javi na mail predrag.stamenkovic@lova.ba pa će dobiti instrukcije za dalje. Druga stvar je oko RXCa, za koji moramo naći neko rješenje za likvidnosta kako bi ga koristili za plaćanja. Za sada ide na berzu pa će se moći mijenjati između samih korisnika. Možda najbitnije da će svako dobiti RXCwallet na BCX/lovi pa da za početak malo omasovimo sam koin i da ga približimo većem broju korisnika.

Toliko za sada, evo par slika trenutnog dizajna za novi lova interfejs (WIP)
1 Like

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF