Kraj Epohe 'Bezgraničnih' Kripto Kompanija: Binance i CZ Pred Lice Pravde SAD

Nedavno događanje označava kraj jedne ere u svetu kriptovaluta. Changpeng Zhao, poznatiji kao CZ, osnivač Binance-a, priznao je krivicu za kršenje američkih zakona o sprečavanju pranja novca. Ovaj događaj simbolizuje kraj ideje o “bezgraničnim” kripto kompanijama, jer, iako kriptovalute možda nemaju granica, kripto kompanije nisu izvan dohvata američkog zakona.

Iako Binance nikada zvanično nije bio američka berza, suočili su se sa istragom američkog Ministarstva pravde i dogovorili su se da plate kaznu od 4,3 milijarde dolara. Slični slučajevi dogodili su se i sa drugim berzama, kao što je FTX, ali nijedna nije bila tako poznata po svojoj “bezgraničnoj” prirodi kao Binance.

Binance je izazivao granice tradicionalnog poslovanja, poslujući sa trgovcima širom sveta i postajući najveća svetska kriptovalutna berza, a sve to dok se dugo vremena nije znalo gde se tačno nalazi njihovo sedište. CZ je jednom rekao: “Kompanija je koncept. Organizacija je koncept.”

Iako je Binance isticao da nije baziran u SAD-u, američki zakoni su ga ipak dostigli. Optužbe su uključivale nepostojanje odgovarajućeg programa za sprečavanje pranja novca i operacije neovlašćenog poslovanja sa prenosom novca, kao i kršenje zakona o sankcijama.

Ovaj slučaj Binance-a dodatno potvrđuje da, iako kripto industrija može biti globalna, kompanije koje se bave kriptovalutama ne mogu izbeći pravne i geografske granice, posebno kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države. Vreme kada su velike kripto berze mogle da izbegavaju nadležnost bilo koje jurisdikcije izgleda da je definitivno prošlo.

Sjećam se onog jutra kad nam je naš Slaviša govorio, kupite BNB cijena mu 0.0004$ :smiley:

Tad smo se svi registrovali na Binance, kao prvi kripto frikovi sa ovih područja.

Malo mi je žao ovo što se dešava, jer iskustvo me naučilo, da ono što ameri kažu… odvadi 90% i vidjećeš pravo stanje.

Američka vlada već odavno gleda kako da ugase Binance, jer nemaju direktnu kontrolu, te ovaj potez je toliko “ofiran” da čovjek samo može da se nasmije i da kaže “za očekivati”

1 Like

Nazalost za ocekivati, a siguran sam da se itekako radi u svijetu na načinu kako sve imati pod kontrolom u kripto svijetu. Pitanje je samo kad i kako ce se to desiti, a siguran sam da ce se desiti.

1 Like

Ja mislim da je ovdje bio okršaj

CZ - Binance vs Blackrock (američka vlada)

Ne mogu dva titana postojati, ovo je providno šta se dešava.

1 Like