Koliko su sigurni vaši "stable coins"?

“Stabilne kovanice” u USD kreiraju se uglavnom izvan dolarskog sistema i nemaju savezne garancije za depozite. Investitori bi trebali biti oprezni.

Često govorimo o centralnim bankama koje stvaraju fiat novac. U stvari, većinu fiat novca ne stvaraju centralne banke već komercijalne banke. Nadalje, nisu sve banke koje stvaraju i drže fiat novac regulirane banke. Mnogi su ono što mi znamo kao „banke u sjeni“.

U mreži kriptovaluta postoji čitava bankarska industrija u sjeni koja stvara i drži fiat novac, ili nešto slično tome.

“Banke u sjeni” su financijske institucije koje rade stvari slične bankama, ali nisu podložne bankarskim propisima. Uključuju investicijske banke, nebankarske zajmodavce, fondove na tržištu novca, privatne kapitalne i hedge fondove i osiguravajuća društva. Uključuju i vozila posebne namene (SPV), koja su podružnice osnovane od strane regulisanih banaka kako bi im omogućile da rade neregulisane stvari. Uključuju banke sa sjedištem izvan SAD-a, posebno one u inozemnim jurisdikcijama.

Frances Coppola, kolumnist CoinDeska, slobodni je pisac i govornik o bankarstvu, finansijama i ekonomiji. Njena knjiga “Slučaj za kvantitativno olakšavanje ljudi” objašnjava kako funkcionira moderno stvaranje novca i kvantitativno ublažavanje, te zagovara “novac iz helikoptera” kako bi pomogao ekonomijama iz recesije.

„Dolari u sjeni“ koje su stvorile i koje drže banke u sjeni poznati su kao eurodolari. “Euro” se ovdje ne odnosi na valutu eura i nema puno veze s Europom. Eurodolari danas imaju tendenciju da žive na mjestima poput Kajmanskih ostrva i Bahama.

Budući da se eurodolari drže izvan američki reguliranog bankarskog sistema, nemaju FDIC osiguranje, a institucije u kojima se drže nemaju potporu američke Federalne rezerve. Zaista su to “lažni dolari”.

Međutim, za njihove korisnike eurodolari se ne razlikuju od stvarnih dolara koje su stvorile Federalne rezerve i američke banke pod nadzorom. A kada eurodolari pređu iz bankarskog sistema u sjeni u regulirani sistem, postaju pravi dolari. Suprotno tome, dolari koje je stvorila Federalna rezerva i regulirane američke banke postaju eurodolari kada se šalju na inozemne ili inozemne lokacije. Sistem funkcionira sve dok se podrazumeva kurs 1: 1 između eurodolara i stvarnih dolara.
image
Tether banka, Deltec, dio je mreže bankarskih sjena. Smješteno je na Bahamima, offshore jurisdikciji izvan dosega američke regulative i ima depozite u američkim dolarima. Deltec banku ne podržavaju Federalne rezerve, a američki dolari koje drži nemaju FDIC osiguranje. Dakle, Tetherovi depoziti u Deltec banci, uključujući novčane rezerve za koje Tether kaže da podržavaju USDT tokene, su eurodolarski depoziti.

Deltec banka može držati rezerve gotovine u jednoj ili više američki reguliranih banaka. Ali ove rezerve možda neće biti dovoljne za potporu svih njegovih depozita u eurodolarima. Pa čak i ako jesu, dolari na regulisanim računima bankovnih depozita nisu „na čuvanju“. Posuđeni su kod banke i osigurani samo do ograničenja FDIC od 250.000 USD po klijentu po instituciji.

U svakom slučaju, FDIC osiguranje odnosi se samo na depozite u reguliranim bankama, a ne i na depozite u offshore bankama u sjeni, čak i ako su te banke u sjeni kupci reguliranih banaka. Ako Deltec banka propadne, ne bi postojalo osiguranje FDIC za njene deponente. Tetherova garancija da 1 USDT = 1 USD stoga u potpunosti ovisi o preostalom solvenciji Deltec banke.

Nije samo Tether oslonjen na banke u sjeni. U nedavnom intervjuu, glavni tehnički direktor Tethera, Paolo Ardoino, rekao je da ne samo Tether već i berze kripto valuta koje su njegovi glavni kupci imaju račune u američkim dolarima u Deltec banci.

Neke od ovih berzi mogu koristiti Deltec banku kao svoju banku za poravnanje. Ali drugi mogu jednostavno imati račune u Deltecu kako bi plaćanje Tether bilo jednostavnije. Umjesto da američke dolare povezuju s Deltec bankom svaki put kad im je potrebno dopuniti Tether valute, oni mogu jednostavno financirati svoj Deltec račun kad god im to odgovara i koristiti saldo za plaćanje dodatnih Tethera.

No, bez obzira na pristup koji koriste, novac koji drže na depozitu u Deltec banci nije FDIC osiguran i nema potporu Feda. A ako su i njihove banke za poravnanje banke u sjeni, tada sav novac koji imaju kod njih nije osiguran od strane FDIC-a niti ima podršku Fed-a.

Tether i njegovi klijenti kripto razmjene ne samo da se oslanjaju na fiat bankarsku mrežu u sjeni, već su i sami dio nje. A to su i drugi izdavači stabilnih valuta. Baš kao što Tether garantira da je 1 USDT = 1 USD, i drugi izdavatelji stabilnih valuta slično garantuju da su njihovi novčići ekvivalentni američkim dolarima.

Čak ih nazivaju i američkim dolarima: USDT znači “USD veza,” USDC znači “USD kovanica”, i tako dalje. No stabilne kovanice, uz rijetke iznimke, kreiraju neregulirane financijske institucije koje nemaju FDIC osiguranje i nemaju Fed podršku.

Zaista, “stable coins” su “lažni dolari”.

Mali predah, prije nego što nastavimo…

Mogu li se “stabilne kovance” poput USDT i USDC razmijeniti 1: 1 za američke dolare u potpunosti ovisi o postojanju adekvatnih rezervi američkih dolara i o solventnosti banaka koje drže te rezerve. Ako nema dovoljno stvarnih dolara za plaćanje svima onima koji žele povući svoja sredstva, tečaj 1: 1 će se polomiti i vlasnici novčića neće moći vratiti sav novac.

Kolaps fonda novčanog tržišta tokom finansijske krize 2008. pokazuje koliko katastrofalno može biti probijanje impliciranog. Investitori u fond novčanog tržišta plaćaju dolare u zamjenu za udjele u fondu. Do 2008. godine fondovi na novčanom tržištu prodavali su se kao verzije osiguranih američkih bankovnih depozita s visokom kamatom. Bilo je rašireno vjerovanje da će dioničari uvijek moći povući ono što ulože, da nijedan fond neće “srušiti novac”. Dakle, 1 akcija = 1 USD. Zvuči prilično slično stabilnom valuti, zar ne?

Rezervni primarni novčani fond nije imao stopostotne novčane rezerve za svoje dionice. Ulagala je u komercijalne novine koje je, između ostalih, izdala banka u sjeni Lehman Brothers. Kada je Lehman Brothers propao u septembru 2008. godine, vrijednost njegovog komercijalnog zapisa pala je na nulu i MMF više nije mogao garantirati 1: 1. Dioničarima je najavio da za svaki uloženi dolar može vratiti samo 97 centi.

MMF-ova najava, za petama neuspjeha Lehman Brothersa i kolapsa osiguravajuće kuće AIG, poslala je udarne valove kroz financijski sistem. Masivne količine novca prelazile su iz bankarske mreže u sjeni u regulirane banke i američke riznice. Da bi zaustavio trku, Federalne rezerve su spasile bankarsku mrežu u sjeni, vrativši povjerenje u eurodolare.

Poput dioničara rezervnog primarnog MMF-a, trgovci kripto valutama stabilan novac tretiraju kao jednostavnu raznolikost američkog dolara. Naravno, trgovci znaju da devizni kurs nije zagarantovan i nemaju svi izdavači stabilnih valuta stopostotne rezerve gotovine. Ali, hej, Fed je prije spašavao banke u sjeni, zar ne? Zašto ne bi spasio stabilan novac?

Na nesreću kriptotrgovaca, "stabile coinsE i njihove banke nisu ni približno toliko opasni za globalni financijski sustav kao Lehman Brothers, AIG, Reserve Primary MMF i ostale banke u sjeni koje su se srušile 2008. Ako Tether padne, kripto tržište će biti ozbiljno poremećeno, ali ostatak svijeta teško da će to primijetiti. I malo će ljudi izgubiti san zbog propadanja male bahamske banke.

Ni Fed ni FDIC nemaju razloga osigurati da trgovci kripto računima mogu izvaditi svoje američke dolare iz stabilnih kovanica i razmjena u kojima su ih položili. Kredibilitet obećanja kripto banaka u sjeni u potpunosti ovisi o adekvatnosti njihovih rezervi. Nažalost, čini se da je ovo izuzetno promenljivo.

Dakle, “upozoritelj”, mogli bismo reći. Pažljivo odaberite svoj stablecoin, ako uopšte postoji takvo nešto.

Have fun :smiley: