Ko je Satoshi Nakamoto?

Skoro da ne postoji osoba koja u posljednje vrijeme nije saznala za Bitcoin, ali je saznanje o tome ko je kreirao Bitcoin i tehnologiju iza njega skoro pa nepoznanica van krugova kripto-entuzijasta.

Satoshi Nakamoto.

Pseudonim koji je pomjerio temelje centraliziranog svijeta sa samo jednim idealom: decentralizovati moć i vratiti je građanima. Dovoljno altruističan da ostane anoniman, previše revolucionaran da bi njegov identitet ostao tajna. Zapravo, ne zna se da li je on jedna osoba ili tim koji je preuzeo pseudonim “Satoshi Nakamoto”. U prijevodu sa japanskog jezika, specifično ime za dječake i japansko prezime, znače “centralno porijeklo mudrosti.”
Satoshi Nakamoto je na jednostavan i genijalan način kreirao sasvim novu digitalnu oblast i tehnologiju djelovanja, ostajući skriven.
No, senzacionalizam koji je zastupljen u svijetu, nakon revolucionarne implementacije Bitcoina, stvorio je svojevrstan lov na glavu Nakamotoa.
Zadiranje u privatne živote svih Satoshi Nakamotoa koji su imali poveznicu sa kompjuterskim naukama ili liberatrijanskom ideologijom, doveo je do srednjovječnog čovjeka: Satoshi Dorian Nakamotoa, starosti 64. godine koji je proveo dosta vremena odbijajući poveznice sa pseudonimom Satoshi Nakamotoa.

“Nisam ja!”

Osim gore navedenog, 2013. godine počinje da se sumnja na Nick Szaboa (moj personalni favorit utrke).

Nick Szabo je definisan kao tihi vladar kripto-valuta, dovoljno tih da čuje sve oko sebe, ali dovoljno glasan da utihne sve koji pokušavaju preuzeti njegovu sekundarnu titulu. Szabo je 1998. godine vizionarski predstavio koncept “Bit Gold”, digitalne valute koja bi uspjela da vrati monopol novca u ruke građanima. Par godina prije toga (1994.), revolucionarna ideja “pametnih ugovora”, potiče upravo od Nick Szaboa.
Iako je Szabo više puta odbio poveznicu sa Nakamotom, poslušajmo neke od njegovih brilijantnih diskusija i predavanja:

Osim gore navedenih, bilo je i samoproklamovanja da su Satoshi kao što je to uradio Craig Wright (tvrdeći da ne želi slavu, ni novac.) bez uspješnog dokazivanja tvrdnji , te onaj najkontroverzniji da je Ross Ulbricht sami Nakamoto.

Kako god bilo, jedna od stvari jeste da je Satoshi Nakamoto ideal digitalne revolucije, prava i sloboda. Promjena svijeta bez pompe, tiho i u uglovima digitalnog prostora, zadržavanjem svoje anonimnosti i privatnosti, ali dovoljno javno da dopre do svake jedinke na svijetu.
Čak i kada bi jednog dana pravi Satoshi došao pod reflektore javnosti, ni jedna nagrada ne bi bila dovoljna, a vjerovatno bi i sam odbio da ga se nagrađuje za digitalnu revoluciju.
Samo, za njega, najbolje bi bilo da se nikada ne sazna. Zamislite samo masovnost ispitivanja i proganjanja od strane cjelokupnog centralizovanog sistema, posebno centralnih autoriteta banaka, vlada svijeta, pa čak i krugova mafije ili kriminalaca koji ga se žele dokopati.

Satoshi Nakamoto nije jedan čovjek. Njegova ideja je da Satoshi Nakamoto postanemo svi.
Malim koracima do izmjene svijeta na način na koji to najbolje znamo, čak i ako samo konzumiramo tehnologiju kreiranu od njega.
Satoshi Nakamoto nije senzacionalna ličnost. On je sloboda, ideal, ideja, revolucija i najveći heroj našeg doba koji nema lice, broj, niti pravo ime.

Siguran i anoniman budi, Nakamoto!

“Identitet i autoritet su distrakcije od sistema matematičkih dokaza koji ne zahtjevaju povjerenje. Ovo nije telenovela. Bitcoin je neutralni okvir povjerenja koji može donijeti finansijsko osnaživanje milijardama ljudi. Radi jer ne ovisi o bilo kojem autoritetu. Čak ni Satoshijevom!”

	                 - Andreas M. 

Satoshi Nakamoto smo mi.

Dalje čitanje:

3 Likes