Ko dobiva kripto? Razvodi idu u drugom pravcu u eri Bitcoina

Crypto igra sve veću ulogu u brakorazvodnim parnicama - a pravnici su sve bolji u tome.

Kada se par razvede, supružnici bi trebali podijeliti imovinu - ali neki je umjesto toga odluče sakriti. Skrivanje imovine vjekovni je problem, ali u posljednje vrijeme to je novo, jer supružnici (obično muževi) pokušavaju izbjeći račune za razvod skrivajući novac u tajnim novčanicima s kriptovalutom.

To je problem koji Sandra Radna dobro zna. Advokat za razvode sa Long Islanda trenutno zastupa nekoliko klijenata čiji nekada bogati partneri neobjašnjivo mole za siromaštvo.

“U jednom slučaju, suprug je zarađivao s visokim nadnicama i zaradio preko milion dolara kao menadžer investicija, ali tvrdio je da je sve što je imao bio mirovinski račun s 200.000 američkih dolara. Žena je znala da on ima imovinu, ali nije znala gdje se ona nalazi,” kaže Radna.

Ispostavilo se da je novac koji nedostaje bio parkiran na kripto računima, a Radna ga je uspjela pronaći pomoću forenzičkih istraga i sudskih naloga.

Njezin uspjeh u pronalaženju sredstava je značajan jer odražava kako pravne i računovodstvene profesije postaju mudre za kripto. Iako priče o razvodu i šifriranju nisu nove - naslovi o Bitcoinu i braku počeli su se pojavljivati ​​2018. godine - više bivših supružnika sada se dočepa kriptozapisa za koje su oni i njihovi odvjetnici nekoć pretpostavljali da su nedostižni.

Veliki razlog za to su ljudi poput Marka DiMichaela. Forenzičar iz računovodstvene firme Citrin Cooperman, DiMichael pomaže kompanijama da iskorene prevare, ali pomaže i advokatima za razvode da lociraju imovinu. U prošlosti je, kaže, pohlepni supružnici novac skrivali na švicarskim bankovnim računima ili čak tajnim gomilama gotovine, ali, kako je kripto rasla popularnost, sve se više okretalo digitalnim novčanicima - ne samo zato što novac mogu maknuti, a da ni ne napuste svoj dom.

No, iako kripto transakcije mogu biti vrlo anonimne, DiMichael kaže da mnogi potencijalni varalice za razvode ne poduzimaju korake potrebne da prikriju svoje tragove. Umjesto toga, oni će koristiti uslugu poput Coinbase, koja mora evidentirati identitet klijenata kako bi bila u skladu sa saveznim bankarskim zakonima i mora odgovarati na sudske pozive.

Ni supružnici koji vode više računa da prikriju svoje kripto transakcije nisu jasni. Prema Radni, advokatu za razvode sa Long Islanda, ona je pribavila sudske naloge kako bi oduzela računare i obavila forenzičku reviziju u potrazi za kripto-aktivnostima - uključujući i spominjanje valuta usredsređenih na privatnost poput Dash ili Monero.

U međuvremenu, DiMichael kaže da je izgradio vlastiti softver za raščlanjivanje različitih blockchaina, što znači da otkrivanje čak i jedne transakcije može biti dovoljno za pronalaženje skrivenog kripto bogatstva supružnika.

“Sve dok imate adresu novčanika, imate odakle početi”, kaže DiMichael i dodaje da savjetuje supružnicima koji su još uvijek u bračnoj kući da paze na hardverske novčanike ili papirnate novčanike koji sadrže bitcoin ključeve koji bi mogli ležati okolo kuća.

Dodaje, međutim, da neće uvijek biti moguće pratiti kripto imovinu, posebno ako ih je supružnik uspio premjestiti izravno na inozemnu burzu kao što je Binance, koja obično ignorira američke pozive.

Nisu svi tako oprezni. DiMichael, koji kaže da je primio više od dva desetina poziva u vezi s praćenjem kriptografije u slučajevima razvoda, napominje da se sheme skrivanja imovine muževa mogu poništiti jer se ne mogu pohvaliti svojim aktivnostima.

“Žena me nazvala kako bi rekla da njen suprug svim svojim prijateljima govori da je kripto kit i da je u njemu godinama”, rekao je DiMichael, koji je dodao da je suprug bivši profesionalni sportaš, te da je slučaj u toku.

I kao što pravnici i sudije sustižu šeme kripto skrivanja u slučajevima razvoda, tako su i sudije. Iako je prije pet godina Bitcoin mogao zbuniti mnoge suce, Radna kaže da posebno njujorško pravosuđe - koje je već dugo bilo nadležno za složene financijske slučajeve - sada tečno govori kripto.

Dno crta je da, kada brak ode na jug, sada postoje dobre šanse da će jedan partner posjedovati kriptovalutu koju su dužni podijeliti sa bivšim - i da, za razliku od prošlosti, odvjetnici za razvode sada znaju da imaju dobre šanse praćenja.

“Velika zabluda u slučajevima razvoda je da ako je osoba uložila u kripto, njihov supružnik to nikada neće pronaći”, kaže Radna.

Izvor: Who Gets the Crypto? Divorces Take New Turn in the Bitcoin Era - Decrypt