Kako se registrovati na Whitebit te kupiti svoj prvi RXC

Pozdrav ekipa!

Napraviću kratki “how-to” za WhiteBit mjenjačnicu!

Pošto sam dobio dosta zahtjeva vezano za “how-to” registrovati se na WhiteBit mjenjačniciu, te kako da pošaljete neka sredstva na mjenjačnicu prije nego što puste RXC/USDT par.

image

Odradićemo par koraka koji su potrebni kako bi poslali sredstva sa vaše banke na WhiteBit mjenjačnicu nakon čega ćete biti u mogućnosti kupovati kripto valute po vašoj želji.

1. Registracija

Posjetite WhiteBit mjenjačnicu, zamoliću vas da uđete preko našeg ref računa kako bi dobili dio naknade od WhiteBit mjenjačnice, na veću sumu ljudi možemo plaćati dobar dio Crypto.ba servera.

https://whitebit.com/referral/ruxcrypto

Potvrdite račun tako što ćete kliknuti na konfirmacijski email koji se vjerovatno već nalazi u vašem inbox-u.

2. Verifikacija

Naime, iako je WhiteBit regulisana od strane EU regulatora, ne zahtjevaju KYC kao mandatoran, ali je potreban ako želite uraditi transfer sa vaše banke, jer kada su u pitanju “fiat” valute, potrebno je završiti KYC verifikaciju (Know Your Costumer).

Kada kliknete u gornjem uglu na vaš profil, pojaviće se padajući menu u kojem ćete vidjeti da niste završili verifikaciju!

image

Kao što vidite u mom slučaju, ja kao predstavnik RXC projekta sam morao uraditi verifikaciju u svakom slučaju, ali nije uopšte problem.

Za verifikaciju vam je potrebno da pripremite neke od dokumenata, npr Lična karta, vozačka, pasoš. Pobrinite se da su vam uslikane verzije lične karte u dobrom kvalitetu, da nisu isječene, kao i “selfi” u kojem će vas neko uslikati kako držite papir na kojem piše “WHITEBIT KYC, Vaše ime i prezime, kao i lična karta”.

Nakon najkasnije 24h, ekipa će vam se javiti da su provjerili dokumente, te ako nešto ne bude ok javiće vam da dopunite dokumente.

Zakonom su dužni brisati ove podatke nakon uspješne verifikacije, tako da ne brinite se da će neko zloupotrijebiti.

  1. Transfer sredstava na mjenjačnicu sa kreditnom karticom! (USDT)

Naime, kada vidite USDT (tether dolar), pomislite vjerovatno na USD tj. dolar, međutim ovo je “stablecoin” koji je u suštini usko vezan za USD dolar. USDT je trenutno najjeftinij način da se sredstva šalju kada ih već imate na mjenjačnici, bilo to na drugu mjenjačnicu ili negdje drugo.

USDT koristi par različitih blockchain mreža (ERC20, TRC20, OMNI), ali svakako preporučujem da koristite USDT TRC20 (TRX - Tronix mreža) mrežu u kojoj nema naknada na transfer kao i to što su skoro instantne transakcije.

Ok, a šta je cilj sada?

Kada kliknete na Balance, pa zatim na Spot balance, pojaviće vam se nešto slično kao na slici ispod. Vidite dugme “Buy crypto with credit card” ?
image
Cilj je kupiti USDT dolara na mjenjačnici, sa vašim sredstvima, nakon čega će vam se USDT pojaviti na balansu mjenjačnice.

Dodatna verifikacija: iz razloga što WhiteBit koristi externi platni procesor za kreditne kartice, ovaj sistem će vam isto tako tražiti da uradite KYC verifikaciju bez koje vam neće htjeti uraditi transfer.

Zapamtite, ako vam sredstva odbiju, to nije niti to WhiteBit, niti do platnog procesora za kreditno poslovanje. Kriva je vaša banka, tj. politika svake zasebne banke. Neke banke kao UNICredit su najgore kad su u pitanju kripto valute, jer su toliko bezobrazni da ljudima blokiraju transakcije kao i račune.

Napomena: jednom kada uradite ove verifikacije, sljedeći put kada budete radili tranfer, biće skoro instantno jer ste sve podesili već.

Ovdje završvam prvi dio ovog upustva, tj. kako se registrovati, uraditi verifikaciju, zatim poslati sredstva preko kreditne kartice.

Preporučujem svima, ko misli učiti trgovati, zatim kupovati npr RXC sa ove berze, nek ovo odradi do 18tog najkasnije, jer 22. kad krene trgovanje RXC-a

Zamoliću članove da ne pišu na ovu temu ništa dok ne završim neku osnovnu vrstu upustva.

U nastavku ćemo ono osnovno, tj. šta kada mi se pojave sredstva na WhiteBit mjenjačnici, kako da sad nađem RXC/USDT par te da kupim kripto valute.

2 Likes

Dobili smo neke informacije da neki od članova ne mogu kupiti USDT ili nešto drugo putem kartice, mislim da je u pitanju banka sa koje šaljete, tako da ne pomislite da ne nešto do mjenjacnice.

1 Like