Crypto.ba

Kako će Blockchain tehnologija poremetiti globalni biznis

Blockchain tehnologija mijenja lice našeg globalnog financijskog sistema, a sama prevazilazi kripto valute.

Otkako je Bitcoin stigao, konvencionalni svijet financija bio je zaintrigiran Blockchainom I Bitcoinom koja je u osnovi razarajuća tehnologija. Sada vidimo da se spletka transformira u punopravan i aktivan javni interes i potencijalni početak popularnog masovnog usvajanja.

Ali zašto je financijski svijet zainteresiran za usvajanje same tehnologije koja ima duboke posljedice za trajno mijenjanje „poslovanja kao i obično?“

Sibos je premijerni svjetski događaj u oblasti financijskih usluga. Domaćin je SWIFT, sistem za platni promet koja podupire velike dijelove globalnog financijskog ekosistema. Ove godine manifestacija je privukla više od 11.000 delegata, 600 predavača i 300 izlagača iz svih krajeva svijeta. Predstavnici od Deutsche Banke do Googlea bili su tu - ispada da se mnogo glavnih poslovnih igrača igra s blockchainom i to s dobrim razlogom.

Potencijal ove tehnologije je u najboljem slučaju remetilački i u najboljem slučaju revolucionarni. To redefinira način na koji možemo pohraniti, dijeliti i provjeriti podatke, otvarajući mogućnosti za potpuno nove tvrtke i ekosisteme. Jedan od najvećih svjetskih korporacija, IBM, upravlja preko 350.000 zaposlenih u 177. različitih zemalja, i postao je vodeći inovator blockchaina u raznim ekonomskim sustavima, uključujući trgovinu i financije, porijeklo i lanac opskrbe.

Čak se i velike banke uključuju. Istraživanja renomiranih konsultanata McKinsey & Company pokazuju da više od 90% vodećih 50 svjetskih banaka barata tehnologijom blockchaina. Zašto? Pa, prema istraživanjima kompanije Accenture, kompanije iz Fortune 500, metodologija blockchaina mogle bi generirati ogromnih ušteda od 30% u svim industrijama. (Također se naglašava da razvoj identiteta za putnike razvija blockchain sistem identiteta, s krajnjim ciljem da olakšaju potvrdu identiteta dok ljudi sudjeluju u međunarodnim putovanjima.)

Malo više videa na temu

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF