JPMorgan lansira svoju Digitalnu Valutu

JPMorgan je zvanično lansirao svoju digitalnu valutu, JPM Coin, sa velikom tehnološkom firmom u sastavu.

JPM Coin, prvi put pokrenut prije dvije godine s više od 400 banaka koje su sudjelovale, uključujući Monetarnu vladu Singapura, koristiće veliki neimenovani klijent za pojačavanje prekograničnih plaćanja, rekao je šef veleprodajnih plaćanja u JPMorgan-u Takis Georgakopoulos za CNBC.

“U JPMorgan Chase-u, digitalni novac kompanije JPM Coin, prvi put ove sedmice komercijalno koristi veliki tehnološki klijent za slanje plaćanja širom svijeta.”

Slučajevi upotrebe JPM Coin u stvarnom svijetu su beskrajni, kaže Georgakopoulos, ali JPMorgan se fokusira na najbitnije aplikacije za digitalnu valutu.

Prvo, JPMorgan je fokusiran na ublažavanje teškoća prekograničnih plaćanja. Banka, koja obrađuje transfere u vrijednosti od 6 bilijuna dolara dnevno, koristi nepouzdanu, složenu mrežu korespondentskih banaka, koje mogu odbiti transfere iz različitih razloga, kaže Georgakopoulos. Troškovi odbijanja mogu se brzo povećati na milione dolara.

“Ako bi banke mogle potvrditi da plaćanja imaju odgovarajuće informacije o računu i regulatorni format prije nego što se pošalju, mogle bi spriječiti skupa odbijanja.”

Još jedna prednost JPM Coin-a je u obradi papirnih čekova. Sa stotinama miliona čekova koji se šalju svakog dana, obrada istih može biti ručno i financijski intenzivna. Obrada bi se mogla radikalno pojednostaviti upotrebom blockchain tehnologije.

„Korištenjem verzije blockchaina čiji su sudionici glavni izdavatelji čekova i glavni operateri kutija za zaključavanje, moguće je da danas možemo uštedjeti 75% ukupnih troškova za industriju i učiniti čekove dostupnima u nekoliko minuta, za razliku od nekoliko dana. "

Banka je također stvorila Onyx, novo poduzeće koje će biti posvećeno istraživanju stvarnih aplikacija za blockchain i kriptovalute, te komercijalizaciji ovih tehnologija.