JP Morgan i singapurski investicijski gigant Temasek razvili blockchain mrežu za plaćanja

Prema nedavnom izvješću, Singapur je razvio mrežu za plaćanje temeljenu na blockchainu na kojoj zajedno rade singapurska Uprava za monetarnu politiku, Temasek i JP Morgan

Prema izvorima, Singapur je navodno razvio u potpunosti funkcionalnu blockchain mrežu za plaćanja koja omogućava brže i jeftinije međunarodne nagodbe. Tim koji stoji iza ovog projekta, uključujući investicijskog giganta u vlasništvu singapurske vlade Temaseka i američke multinacionalnu banku JP Morgan , dovršava tehničke detalje, a konačni proizvod trebao bi stići uskoro.

Singapur odobrava blockchain platnu mrežu

Prema izvješću Reutersa, lokalne vlasti objavile su ranije danas da je platforma, nazvana Project Ubin , razvijena i služi kao platna mreža koja koristi blockchain tehnologiju. Projekt je trenutno u posljednjoj fazi razvoja u kojoj će se singapurska monetarna uprava udružiti s državnim ulagačem Temasekom i JP Morganom.

Trio se udružio s ciljem da razvije mrežu koja olakšava i snižava troškove međunarodnih plaćanja u više valuta. Monetarna uprava i Temasek u zajedničkoj su izjavi naveli da će prototip također uključivati nekoliko trgovačkih aplikacija.

Osim međunarodnih plaćanja u više valuta, mreža će omogućiti razmjenu stranih valuta, podmirivanje vrijednosnih papira denominiranih u stranoj valuti i drugo.

  • Međunarodna mreža za plaćanja mogla bi omogućiti brže i jeftinije transakcije od konvencionalnih kanala za prekogranična plaćanja – istaknuto je u izjavi.

Prije službenog predstavljanja mreže za plaćanja javnosti, organizacije planiraju provesti neka tehnička poboljšanja koja bi, prema izjavi, “trebala potaknuti daljnji razvoj industrije.”

Neki izvori navode da je Project Ubin bio korišten i u ostalim aplikacijama, kao što su one za isplatu plaća zaposlenima u agenciji za zapošljavanje Adecco Group AG i digitalnim isplatama dividendi u švicarskim francima investitorima u Singapuru putem Sygnum Bank AG .

Temasek se pridružio Facebooku u projektu Libra

Project Ubin nije Temasekov jedini pokušaj ulaska u internetske platne transakcije temeljene na blockchainu. Naime, ovo investicijsko poduzeće u vlasništvu singapurske vlade pridružilo se Facebookovom kripto-projektu Libra jer vjeruju da će im “omogućiti da daju doprinos reguliranoj globalnoj mreži za isplativo maloprodajno plaćanje.”

Zanimljivo je da je Temasekova odluka uslijedila kada su globalni regulatori „pritiskali“ projekt Libru, a brojne druge ugledne kompanije, poput PayPala, MasterCarda i Visa Inc napustile projekt.

Investicijsko poduzeće, s prijavljenim portfeljem u vrijednosti većim od 220 milijardi dolara, također posjeduje i kontrolira uloge od više milijardi dolara u velikim kompanijama poput Singapore Airlines Ltd i kineske e-trgovine Alibaba Group Holding Ltd .

1 Like