Izvršni direktor Citigroup: Pomažemo vladama u stvaranju digitalnih valuta

Ukratko

  • Generalni direktor Citigroup-a, Michael Corbat, rekao je danas da su suverene digitalne valute “neizbježne”.
  • Citigroup pomaže vladama širom svijeta da ih razviju, rekao je.
  • Corbat nije rekao koje vlade.

Izvršni direktor Citigroup danas je u intervjuu rekao da su digitalne valute centralnih banaka “neizbježne” i otkrio da multinacionalka pomaže vladama širom svijeta da ih razviju.

“Radimo s vladama širom svijeta u smislu stvaranja i komercijalizacije istih i mislim da je to neizbježno”, rekao je Michael Corbat, koji je izvršni direktor Citigroupa od 2012. godine, za Bloomberg.

Corbat nije otišao dalje govoreći o tome kako Citigroup pomaže vladama u razvoju suverenih digitalnih valuta - poznatijih kao digitalne valute centralne banke (CBDC).

Izvršni direktor Citigroup također je tijekom intervjua rekao da vrijednost kriptovalute ovisi o “osnovnoj prirodi” imovine. “Mislim da to ovisi o tome koja je osnovna priroda valute”, rekao je na pitanje jesu li kriptovalute “budućnost” ili “prolazna mašta”.

„Neke su upoređivane sa savremenim zlatom, neke su upoređivane s alternativnim. Mislim da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti vidjeti suverena - neću reći kripto - ali u pitanju će biti digitalna valuta. "

Iako u intervjuu nije spomenuo Bitcoin ili bilo koju drugu digitalnu imovinu, Corbat je rekao da će „neke od ovih valuta biti samo alternativa, nastavljeni različiti izvori plaćanja koje ljudi mogu iskoristiti u zavisnosti od osnovne prirode onoga što jesu. . ”

Corbatove primjedbe dolaze dok se vlade širom svijeta utrkuju u razvoju funkcionalne CBDC.

Neki CBDC-ovi slični su kripto valutama poput Bitcoina i Ethereuma jer ponekad koriste blockchain tehnologiju. Ali oni se razlikuju jer su centralizirani (pod kontrolom vlade, za razliku od Bitcoina) i vezani za fiat valute, poput eura ili američkog dolara.

Smatra se da su korisni jer će ukloniti potrebu za gotovinom; brže izvršiti plaćanja; i pomažu u suzbijanju kriminala, prema studiji Banke za međunarodna poravnanja.

Centralne banke širom svijeta, od Europske centralne banke do Federalne rezerve SAD-a, istražuju CBDC - ali nijedna ih zapravo još nije razvila. Kina je daleko ispred igre i već je isprobala digitalnu verziju renminbija.

Moje neko lično mišljenje za ovo je, da se u jednom trenutku donijela odluka da se “spašava” šta se spasiti može od decentralizacije, jer budimo realni decentralizacija financija je mač sa puno oštrica.

Zanimljivo je u cijelom članku da dotični Michael Corbat nije spomenuo Blockchain tehnologiju niti Bitcoin, već svjesno i pripremljeno pokušavaju ublažiti inicijalne efekte decentralizacije.

Svakako ovo treba gledati kao prednost za Blockchain tehnologiju, jer oni mogu to nazvati kako hoće, ali srž njihove tehnologije je Blockchain tehnologija.

Na kraju će biti opet borba između “open source” i “closed source” financijskih tehnologija.