Ukratko
- Generalni direktor Citigroup-a, Michael Corbat, rekao je danas da su suverene digitalne valute “neizbježne”.
- Citigroup pomaže vladama širom svijeta da ih razviju, rekao je.
- Corbat nije rekao koje vlade.
Izvršni direktor Citigroup danas je u intervjuu rekao da su digitalne valute centralnih banaka “neizbježne” i otkrio da multinacionalka pomaže vladama širom svijeta da ih razviju.
“Radimo s vladama širom svijeta u smislu stvaranja i komercijalizacije istih i mislim da je to neizbježno”, rekao je Michael Corbat, koji je izvršni direktor Citigroupa od 2012. godine, za Bloomberg.
Corbat nije otišao dalje govoreći o tome kako Citigroup pomaže vladama u razvoju suverenih digitalnih valuta - poznatijih kao digitalne valute centralne banke (CBDC).
Izvršni direktor Citigroup također je tijekom intervjua rekao da vrijednost kriptovalute ovisi o “osnovnoj prirodi” imovine. “Mislim da to ovisi o tome koja je osnovna priroda valute”, rekao je na pitanje jesu li kriptovalute “budućnost” ili “prolazna mašta”.
„Neke su upoređivane sa savremenim zlatom, neke su upoređivane s alternativnim. Mislim da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti vidjeti suverena - neću reći kripto - ali u pitanju će biti digitalna valuta. "
Iako u intervjuu nije spomenuo Bitcoin ili bilo koju drugu digitalnu imovinu, Corbat je rekao da će „neke od ovih valuta biti samo alternativa, nastavljeni različiti izvori plaćanja koje ljudi mogu iskoristiti u zavisnosti od osnovne prirode onoga što jesu. . ”
Corbatove primjedbe dolaze dok se vlade širom svijeta utrkuju u razvoju funkcionalne CBDC.
Neki CBDC-ovi slični su kripto valutama poput Bitcoina i Ethereuma jer ponekad koriste blockchain tehnologiju. Ali oni se razlikuju jer su centralizirani (pod kontrolom vlade, za razliku od Bitcoina) i vezani za fiat valute, poput eura ili američkog dolara.
Smatra se da su korisni jer će ukloniti potrebu za gotovinom; brže izvršiti plaćanja; i pomažu u suzbijanju kriminala, prema studiji Banke za međunarodna poravnanja.
Centralne banke širom svijeta, od Europske centralne banke do Federalne rezerve SAD-a, istražuju CBDC - ali nijedna ih zapravo još nije razvila. Kina je daleko ispred igre i već je isprobala digitalnu verziju renminbija.