Izvještaj: Turska će regulisati kripto mjenjačnice nakon fijaska

Thodex i Vebitcoin ugasili su se prošli tjedan s gotovinom klijenata. Vlada će sada možda napasti razmjene.

Turska vlada planira stvoriti središnju banku za skrbništvo nad kriptovalutom nakon što su dvije istaknute burze prošlog tjedna zaključale kupce.

Prema današnjem izvješću Bloomberga, vlasti mogu također zahtijevati od burzi da zadrže određenu količinu gotovine na raspolaganju i uvedu uvjete za vjerodajnice za rukovoditelje burze. Ti su potezi usmjereni na ograničavanje rizika za turske ulagače u kriptovalute kada burze ne mogu ispuniti svoje obveze.

Prošli tjedan je razmjena bitcoina Thodex iznenada zaustavila trgovanje i spriječila kupce da povuku novac. Mnogi su sumnjali na prijevaru na burzi, ali izvršni direktor Fatih Faruk Özer tvrdio je da je to bilo zbog kibernapada. Vlada nije tako sigurna. Zadržalo je osoblje tvrtke, zaplijenilo računala, zamrznulo bankovne račune i pokrenulo izručenje izvršnog direktora iz Albanije - kamo je putovao kad je razmjena ugašena.

Nedugo zatim, suparnička burza Vebitcoin također je prestala trgovati i zaključala korisnike, tvrdeći da su “intenzivne” transakcije dovele tvrtku u “financijski težak položaj”. Vladina služba za nadzor financijskih kriminala MASAK također je zamrznula svoje bankovne račune i započela istragu.

Sve to dolazi u vrijeme nestabilnosti kriptovaluta unutar Turske, gdje je trgovanje bitcoinima popularno. Ranije ovog mjeseca turska središnja banka zabranila je upotrebu procesora plaćanja kriptovalutama. Taj je potez otežao poslovanje devizama poput Binancea jer više nisu mogle koristiti lokalne usluge plaćanja za deponiranje i podizanje turskih lira.

Oni se, međutim, mogu udružiti s turskim bankama, koje ne podliježu zabrani. Iz tog razloga lokalne razmjene s postojećim odnosima s turskim bankama nisu toliko pogođene. Njihovi kupci mogu i dalje koristiti bankovne transfere, a ne oslanjati se na treće strane platnih procesora.

Ali nestajanje Thodexa i Vebitcoina mogu donijeti dodatni nadzor na turske burze i prisiliti vladu da donese nove propise, ako su anonimni izvori Bloomberga točni.

To bi vjerojatno ostavilo malo udubljenje na cjelokupnom tržištu kriptovaluta. Istraživanje potrošača iz 2020. otkrilo je da je 16% Turaka koristilo ili posjedovalo Bitcoin - više nego dvostruko više od postotka Amerikanaca. Vrhunska burza Paribu zabilježila je 858 milijuna američkih dolara prometa tijekom posljednja 24 sata, otprilike na razini Binance.US-a i Bitstampa. BTC Turk i Paritex u međuvremenu su bili blizu pola milijarde dolara u dnevnom volumenu.

MASAK, Ministarstvo riznice i financija i Odbor za tržište kapitala navodno izglađuju detalje o novim propisima koji bi mogli izaći u maju.

Izvor: Turkey to Regulate Bitcoin Exchanges After Fiascos: Report - Decrypt