Izvještaj: Sa Turske mjenjačnice Thodex prije zatvaranja je poslano $125 miliona u Bitcoinu na mjenjačnicu Kraken

Tvrtka za analitiku blockchaina Whitestream tvrdi da je preko 5.000 BTC otišlo iz novčanika kojima Thodex upravlja preko posrednika.

Između avgusta 2020. i februara 2021., otprilike 5.000 Bitcoina u vrijednosti od oko 125 miliona USD u trenutku trgovanja (i preko 280 miliona USD u današnjoj vrijednosti) napustilo je novčanike u vlasništvu sada zatvorene turske berze Thodex i sletjelo u američku berzu Kraken, prema Izraelskoj kompaniji
za praćenje blockchaina Whitestream.

Whitestream, koji ima ugovore s izraelskim ministarstvom odbrane, rekao je da se čini da je to „operacija isplaćivanje sa Thodex-a“. Drugim riječima, Thodexovi izvršitelji možda su krali Bitcoin od svojih kupaca, prije nego što su ga oprali i poslali Krakenu na preuzimanje.

Thodex je naglo prekinuo rad ovog mjeseca, a advokat koji je sudjelovao u slučaju procjenjuje da je u njemu najmanje 2 milijarde dolara korisničkih sredstava. Turski ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu kasnije je smanjio procjenu na oko 108 miliona dolara. Kao što je izvršni direktor i suosnivač Whitestream-a Itsik Levy naglasio za Decrypt, to nije daleko od procjene koju je njegova firma proizvela na 125 miliona dolara, na osnovu prosječne cijene od 25.000 američkih dolara od avgusta do februara.

Prema Levyju, klaster adresa Bitcoin novčanika pod kontrolom iste grupe - u ovom slučaju Thodex - poslao je BTC kroz srednju grupu novčanika, koji su ih zatim poslali na krajnje odredište, s nadmoćnom većinom koja je sletjela u Kraken.

“Suština je u tome da je Kraken primio [ogromnu] količinu bitcoina Thodexovih kupaca”, rekao je Levy za Decrypt.

Na pitanje može li postojati iskreno objašnjenje za ovo, Levy je rekao, “Samo ako je Thodex cjelokupnu svoju financijsku aktivnost vodio preko Krakena … ali to je vrlo čudno.”

Turska je prošle sedmice privela više od 60 ljudi u vezi s Thodexovom očitom izlaznom prevarom, istovremeno zaplijenjujući računare i zamrzavajući bankovne račune kompanije.

U četvrtak je zatvorilo još šest osoba zbog sumnje na prevaru u Thodexu, uključujući članove porodica izvršnog direktora Faruka Fatiha Ozera, koji su pobjegli u Albaniju neposredno prije nego što je berza objavila da je zatvorena. Turska je navodno zatražila Ozerovo hapšenje. Ozer tvrdi da su problemi na razmjeni povezani s kibernapadom, a ne s prijevarom.

Kraken nije bio odmah dostupan za komentar.

Izvori:

https://twitter.com/whitestream5/status/1387710491867353091?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1387710491867353091|twgr^|twcon^s1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F69604%2Fturkish-exchange-thodex-sent-125m-bitcoin-kraken-before-closing-report