Izvještaj sa Cryptoparty fronta

Desetog januara, u ne baš tako udaljenoj galaksiji Sarajevo, desila se kripto-zabava koja je okupila različite aktere u svrhu postizanja i edukacije o kibernetičkoj, individualnoj sigurnosti.

Kako je sve počelo?

Primarni početak dešavanja je bio u 15:00 h (sa starom dobrom tradicijom naših naroda i narodnosti, krenuli smo pet minuta kasnije). Prvo predavanje je otvorio moderator sesije, prof.dr. Emir Vajzović, koji je govorio o sigurnosnoj kulturi u digitalnom dobu kao paradigmi dobre sigurnosti krajnjih korisnika. U panel diskusiji, prof.dr. Mario Hibert je elaborirao važnost edukacije o informacijskim naukama kroz primjer Aaron Swartza i ukazao na napore koje digitalne zajednice vrše da bi se sama informacijska sigurnost približila svim konzumentima digitalnog prostora. Završno izlaganje je imala Vanja Tihak, koja je istakla povezanost medija i informacijske sigurnosti i nauke u kontekstu dobre vladavine prava.

Najzanimljviji dio je počeo kada je došlo vrijeme za Cryptoparty. Odlična ekipa iz beogradskog hakerskog prostra i Cryptoparty.rs je uložila maksimalne napore da Cryptoparty bude događaj koji će posjetioci/teljke pamtiti i željeti da se vrate na sličnu inicijativu. Zahvaljujem se na ogromnoj požrtvovanosti da dođu u Sarajevo i odvoje vrijeme da se Cryptoparty održi sa odličnim rezultatima kroz teorijske i praktične modele predavanja o vulnerabilnosti mreže, GPG-u, KeePass-u, te mnogim drugim stvarima. Nadam se da je ekipa također zadovoljna i da se vidimo na različitim događajima širom regije :smiley:

Kako je sve prošlo?

Osim ogromne podrške naših kolega iz Srbije, inicijativu su prepoznali i Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka, gdje više od deset mjeseci radimo na različitim projektima vezanim za informacijsku sigurnosti, MondoIT kao osvještena informacijsko-tehnološka kompanija koja prepoznaje važnost informacijske sigurnosti krucijalnom, kako za individue, tako i za kompanije, te naravno, naša platforma Crypto.ba koja je uspjela izgraditi prepoznatljivi imidž kako u Bosni i Hercegovini, tako i regionu.

Participanti/kinje su se kasnije javljali/e sa upitom da li će se slična dešavanja nastaviti, što je izrazilo osnovnu potrebu za edukacijom o informacijskoj sigurnosti u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu, te dalo uvid u potencijale koje valja iskoristiti u narednom periodu.

A kako drugačije, nego zajedničkim snagama?

#staysafe

7 Likes