Istraživanje: Pranje novca putem bitcoina i gotovine

Većina cyber kriminalaca uključenih u aktivnosti pranja novca radije bi koristila gotovinu nego Bitcoin (BTC) i kriptovalutu, navodi se u novom izvještaju.

Aktivnosti pranja novca cyber kriminalaca i dalje predstavljaju ozbiljnu globalnu prijetnju, što uzrokuje značajne posljedice na globalnu ekonomiju, navodi se u novom izvještaju o istraživanju koji je britanska odbrambena i vazduhoplovna kompanija BAE Systems napisala u ime globalnog dobavljača usluga financijskih poruka SWIFT.


“Aktivnosti svih cyber kriminalaca, bilo da rade pojedinačno, kao dio male bande, kao organizirane kriminalne grupe ili čak kao nacionalna država, rezultirale su godišnjim ukupnim prihodom od cyber kriminala koji se procjenjuje na 1,5 milijardi USD.”

Ali suprotno bojazni da su kriptovalute lakši način za organizirane kriminalne skupine da kreću i likvidiraju ukradena sredstva, SWIFT kaže da je uloga kriptovaluta mala u odnosu na gotovinu.

„Utvrđeni slučajevi pranja putem kripto valuta i dalje su relativno mali u odnosu na količine pranja gotovine tradicionalnim metodama.“

Uprkos minimalnoj ulozi kriptovaluta u pranju novca, još uvijek postoji zabrinutost da bi razvojne značajke nekih kriptovaluta usmjerenih na privatnost i dalje mogle predstavljati prijetnju.

„Snop alternativnih kriptovaluta koje nude veću anonimnost, kao i usluge poput miksera koje pomažu prikriti izvor sredstava miješanjem potencijalno prepoznatljivih sredstava kriptovaluta s velikim količinama drugih sredstava, mogle bi povećati privlačnost kriptovaluta u podle svrhe.“

SWIFT je izdvojio jednu veliku sjevernokorejsku grupu za cyber kriminal, Lazarus Group. u junu 2018. grupa je orkestrirala masovni napad i zaradila kripto imovinu u vrijednosti od 30. miliona dolara. Uz to, Lazarus je prebacio 2.000 BTC na berzu kriptovaluta tokom četverodnevnog razdoblja koje uključuje 68 transakcija.