Istraživanje Bitcoin cyber grada i potraga za Satoshi

Prije nekoliko dana jedan tvit mi je privukao pažnju. Dao mi je upute kako da uđem u virtualni svijet, za koji nikada nisam čuo, nazvan Bitcoin Cyber City.

Kada je prostor za meso zaključan i sve postaje virtualno, možda je upravo tamo migrirala vojska posvećenih Bitcoinersa - koji obično provode vrijeme prisustvujući događajima širom svijeta.

Ove oštre, okrutne riječi su prve stvari koje vidim dok moj bestjelesni, virtualni oblik pluta u tajni Bitcoin Cyber City-a.

Sljedeće tri stvari kojima svjedočim su još bizarnije. Ružičasto neonsko svjetlo u obliku mačke namigne na ulici, oko upravljača motora je srušen kostur, a ogromne žute oči džinovske bundeve bulje u mene. Osjećam se nervozno, autsajder u ovom zaboravljenom svijetu.

Zamišljao sam svijet u kojem su jedine knjige o austrijskoj ekonomiji, gdje je „ICO“ bila psovka i gdje se kopija bijelog papira Bitcoin gnijezdila u svakoj hotelskoj ladici.

A onda sam pomislio. Među užurbanošću naprednog grada Bitcoina, bilo koji avatar mogao bi nevidljivo vrebati - gledajući a da ga ne vide. A što ako je, među svim tim virtualnim građanima, sam izumitelj Bitcoina sjedio među njima i gledao kako se razvija zajednica izgrađena oko njegove kreacije? Šta ako bih se htio suočiti licem u lice sa lično Satoshiem Nakamotom? Ili ona sama? Ili oni sami?

Dakle, zato sam ovdje.

Napetost između svjetova

Podignem glavu prema nebu i pogled mi se zaustavi na posteru “In Bitcoin We Trust” koji nosi masku koju su proslavili Anonymous. Podsjećam se skromnih početaka Bitcoina kao valute kojom upravlja privatnost i odbacivanje znatiželjnih pogleda države, dok mislim na Satoshi-jeve riječi:

„Možemo dobiti veliku bitku u trci u naoružanju i steći novu teritoriju slobode za nekoliko godina. "

Okrećem glavu. Te misli nadoknađuje plakat koji je visio visoko na vrhu ulice, upozoravajući me da je Zuckerberg gledao. Shvaćam da je poster visio visoko iznad policijskog automobila parkiranog sa strane ceste. Čak i ovdje, u libertarijanskoj utopiji Bitcoiner-a, objekti masovnog nadzora podsjećaju me na temeljnu potrebu za privatnošću.

Brzi prijelaz s plakata s anonimnom temom na ono što izgleda više poput scene iz Minority Report-a usredotočuje moj um na pseudoanonimnu prirodu Bitcoina. Da, moj Bitcoin identitet može biti anoniman, ali moja Bitcoin aktivnost, zauvijek prijavljena na javnom blockchainu, uvijek će biti pod nadzorom, nikada uistinu privatna.

Skrećem pogled s umjetničkih djela tematike nadzora i dočeka me drugi korisnik koji zuri pravo u mene. Ispostavilo se da me špijuniraju. Možda mi je bilo naivno misliti da sam ipak sam.

Prilazim mu, na trenutak se pitajući postoji li makar i mala šansa da je ovo mogao biti Satoshi. Ali ne čini se u redu, grad je previše prazan i pust.

Korisničko ime je eSwincicki. Dodam ga za prijatelja i krenem da se pozdarvim. Možda bi me pustio u tajne ovog grada, pronašli bismo bar i razgovarali o Bitcoin-u do ranih sati. On ignorira moj zahtjev za prijateljstvo i odlazi - iznenada skačući, u daljinu.

Gledam oko sebe; ovdje mora biti nešto što mi nedostaje.

Čudovišta vrebaju u mraku

Okrećem se lijevo, zastajući na trenutak kako bih ugledao Lamborghinija pored puta. To je simbol Bitcoin sna, ideje da je bilo tko, bilo gdje mogao uložiti i postati bogat. No budući da se obećani Lambosi nisu pojavili za mnoge investitore, digitalni superautomobil izgleda kao amblem izgubljenih snova.

Tada se niotkuda pojavljuju dva masivna pauka.
Oni su crni, sa očnjacima veličine moje ruke i spremni da ugrabe plijen. Njihove narandžaste ruke izgledaju dovoljno dugo da mogu u trenu pružiti ruku i zgrabiti me. Njihova tijela, svaka veličine automobila, izazivaju me da se prilagodim alternativnoj ruti. Ne pretjerujem kad kažem da su ovi pauci ogromni. Jedan zauzima cijelu širinu ulice.

Priđem bliže i prođem ispod jednog. Dok prolazim ispod masivne glave pauka, odvlači me pažnjom još jedan komad umjetničkih djela nadahnutih Bitcoinima s moje lijeve strane. “KYC: ne podnosite, imate izbor!” kaže.

Ovdje je važno napomenuti da sam bivši regulator pri Komisiji za financijske usluge Gibraltara. Pomisao na to da se neko protivi KYC-u za mene je bila divlji prijedlog. Vjerujem da je KYC važan, pa je poster bio još strašniji od divovskog pauka pod kojim sam stajao. Prije nego što se sjetim, prošao sam neozlijeđen, nišaneći prljavi Bulevar Fiata.

Bijes protiv fiat mašine

Od sada nadalje, većina onoga što pronalazim u Bitcoin Cyber Cityu postavljena je suprotno tradicionalnoj fiat valuti. Zaostavština koju je Satoshi Nakamoto ostavio prije nego što je netragom nestao.

Tada skrećem za ugao i suočavam se licem u lice sa samim Satoshiem.

Stvoritelj Bitcoina utisnut je, realistično, na plakat zalijepljen uza zid. Ruke su mu raširene, upirući direktno u mene, nalik ujaku Samu. Njegova je poruka da: “Samo vas Bitcoin može spasiti od financijske propasti.”


Je li Satoshi znao nešto što ja nisam? Zašto sam krenuo u financijsku propast? Frustrirajući se zbog toliko neodgovorenih pitanja, vadim telefon i na Twitteru twitam Swisscryptocat, pseudonimni tvorac ovoga svijeta.

“Motivacija je bila stvoriti VR svijet u kojem će se Bitcoineri osjećati ugodno, a koji će ostati trajno otvoreni kako bi ljudi tamo mogli stići bilo kada i razgovarati o Bitcoinu”, kaže mi.

Dakle, bio sam u pravu, do neke mjere, da je cilj bio da se svi ovdje pomiješaju. Samo što ne polijeće, barem ne trenutno. Možda bi neke nove zgrade - i novčani podsticaj - to mogle popraviti.

“Dodao sam i 4 tajne sobe (+ jedna koja dolazi uskoro) koje možete pronaći u istraživanju grada i možete osvojiti besplatne Bitcoin Satošije pronalazeći ih, dajući ljudima poticaj da istražuju svaki ulični ugao”, kaže on.

Swisscryptocat tvrdi da je, iako je malo prihvaćeno, ovaj svijet još uvijek važan za Bitcoin zajednicu. “Pomaže u usvajanju Bitcoina, jer je svijet ispunjen detaljima i uskršnjim jajima o kulturi Bitcoina, i tjera većinu novaka da postavljaju mnoga pitanja, poput” ko je ovaj tip na slici? “I” što je KYC? " kaže mi.

Vraćam se u svijet, tražeći ove skrivene prostorije, a pritom pripazim na Satoshi.

Satoshi za vaše nevolje

Na mom putu ima mnogo zgrada u koje ne mogu ući, ali pohvala za kripto kripto nad fiatom postoji iza svakog prozora kroz koji sam pogledala. Jedna soba prvakuje u prilično velikom umjetničkom djelu, nadahnutom cijelim Iluminatijim Okom Providnosti, klimajući glavom prema Bitcoinovom blockchainu.

“U matematiku vjerujemo”, izjavljuje poster.

Pretpostavljam da sam stigao do ruba grada, s jedinom mogućnošću da se okrenem i vratim natrag tamo gdje sam prvi put susreo divovske pauke.

Ne tako brzo. Primjećujem QR kod i znatiželjan sam. Hodam prema njemu.

Inspiriran imenom tvorca Bitcoina, QR kôd izlijepljen na zid jedne od najvećih gradskih zgrada bio je faucet satoshi. To se vraća na Bitcoin-ove rane dane kada su Bitcoin fauceti davali besplatne Bitcoine.

Rani faucet na početku Bitcoina, je čak istodobno izdavao po pet Bitcoina, što sada vrijedi 57 000 USD.

„Ovaj faucet možete koristiti dok se ne potroši! Pošaljite ga prijateljima, odštampajte na posteru, itd. ”, Rekao je poster.

Izvadim satoshi koristeći Bitcoin LN mrežu. Poruka iznad QR koda govori mi da mogu dobiti samo jedan satoshi u minuti. Nakon isteka vremena, izvadim još jedan.

Ali imao sam osjećaj da me ovo neće učiniti bogatim. Sjetio sam se postera “U matematiku vjerujemo” i zaključio da mogu to izračunati. Razumijem da bi mi po trenutnim cijenama trebalo oko 190 godina da zaradim cijeli Bitcoin.

U ovom trenutku odlučujem napustiti svijet da će neka nagađanja biti naša budućnost. Nadam se da će, ako se to dogodi, biti manje divovskih pauka. I mada možda nisam pronašao Satoshia, barem sam pronašao neke satoshije

Posjetite Cyber City


https://account.altvr.com/worlds/1497442135178216001/spaces/1527145846804578707

Samo Bitcoin frikovi će ovo shvatiti, a usput i komično :smiley: