Iskustva sa bitprocoin.com

Pozdrav svima,

treba da prodam neke web stranice, ali kupac insistira da mi posalje BTC (1300$) na gore pomenutu stranicu. Kaze da ne moze koristiti druge crypto stranice ili druge platforme iz razloga sto bi u Ceskoj morao platiti 30% poreza na ovu sumu. Zanima me da li je neko imao iskustva s ovim sajtom, kako mogu kasnije prebaciti na racun ili na binance?

Unaprijed hvala.

Nikad cuo za bitprocoin.com, cak ni coinmarketcap i coingecko ne znaju za taj exchange. Cak kad upises na google “bitprocoin” ne dobijes kao rezultat taj exchange. Sto ne znaci da je scam, ali meni bi bio ogroman red flag. Ovo za 30% poreza moze biti suplja, a moze biti i istina - mozda kad odradi “internal transfer” unutar te mjenjacnice moze od porezne sakriti transakciju.

Kako god, ti nemas sta izgubiti cak i da pokusas. Jasno mu daj do znanja da ces vlasnistvo nad stranicom prenijeti tek ako/kada uspijes taj BTC sa bitprocoin prebaciti na svoj binance racun (pogledaj prethodno koliki je withdrawal fee). Odnosno, ako on tvrdi da bitprocoin.com nije scam, neka preuzme odgovornost za evenutalne probleme koji nastanu pri povlacenju BTC sa te mjenjacnice na drugu.

1 Like

Hvala puno na odgovoru. Kako mogu poslati na binance racun?

Withdrawal sa bitprocoin na svoju binance deposit adresu za BTC preko BTC blockchain-a. Na drugim mjenjacnicama je obicno Wallet - Spot - Withdraw, pa vjerovatno nesto slicno i na bitprocoin. Naravno, ako napravis kakvu gresku nepovratno ode BTC, pa svakako prvo probaj sa malim iznosom dok se ne uvjeris da je sve u redu.

Prvo što mi djeluje sumnjivo jeste datum registracije domene: 11.08.2022.godine. To je prekratak rok da postane poznata i na lokalnom nivou, da ne govorim na nekom internacionalnom-globalnom.
Ne znači da je prevara, ali ako neko insistira baš na tome, treba dobro provjeriti.

U svakom slučaju, kako je @src rekao, prvo uplata i sredstva na sigurno pa onda transfer sa tvoje strane. To se rješi u roku 24h, ako je sve ok.

1 Like

Poz ekipa.

Sumnjiv servis definitivno, preporuka da koristiš nešto iole poznatije :wink:

1 Like

Dobra ideja za domenu, nisam se sjetio provjeriti. Po svemu sudeci ovo je 99% scam, ako se slucajno budes i registrovao tamo posebno pazi koje podatke ces ostaviti (ja ne bih ostavio ni mail koji inace koristim). Na stranici nema apsolutno nista osim slika i teksta, i podici ovakvu stranicu samo za potrebe toga da neko prevari par ljudi je vise nego isplativo.

Screen Shot 2022-09-09 at 5.10.47 PM
Ovo je adresa gdje je kompanija smjestena, mailboxes koriste uglavnom fiktivne kompanije.

3 Likes

Da, ovo je odlicno sto ste pogledali registraciju domene. On je ponudio da uplati kompletna sredstva i dodatnih 10% za provizije. Hajde pokusat cu onda tako. Neka prebaci, ako ja uspijem na binance prebaciti dobro je.

1 Like

Nije mi jasno zbog čega ti on ne može prebaciti direktno na neku od tvojih adresa?
Čisto sumnjam da su transferi na adrese novčanika koji nisu njihovi nije moguće, a u svakom slučaju, sa njegove adrese će sredstva otići ako mu već prate novčanik.

Mislim, po meni, jedina opcija bi bila dostava adrese na koju treba da uplati pa hoće-neće. Ne bih se uopšte registrovao na taj servis.

Druga stvar, ako je registrovan prije mjesec dana, njihova vlada i zakonodavstvo sigurno nisu ograničili samo na upotrebu tog (novog) servisa, gazeći sve postojeće (a ima ih sigurno) - to bi bio totalni apsurd.
Stvar je lične odluke, ali toplo ti savjetujem da ne zanemariš stav i preporuke ovdje.