Irska sada zahtijeva da se kripto tvrtke pridržavaju AML i KYC pravila

Uvođenjem strožijih regulatornih mjera u Irskoj više nije moguće anonimno trgovati kriptovalutama.

Peta EU direktiva o sprečavanju pranja novca (5AMLD) prenesena je u irski zakon u petak, 23. travnja - što znači da se kripto tvrtke koje posluju u toj zemlji sada trebaju registrirati kod središnje banke u roku od tri mjeseca.

Nova pravila također znače da će se pružatelji usluga virtualne imovine (VASP) morati pridržavati istih zahtjeva “znaj svog kupca” (KYC), borbe protiv pranja novca (AML) i financiranja protuterorizma (CTF) kao i banke i drugi financijske institucije.

Do sada su trgovci - do određene mjere - mogli anonimno kupovati i prodavati kriptovalute u Irskoj. Promjenom nadzornih pravila, VASP-ovi će biti dužni obaviti dubinsku provjeru svojih klijenata, uključujući identifikaciju, računovodstvo podrijetla i odredišta transakcija i prijavljivanje sumnjivih financijskih aktivnosti.

Prema smjernicama regulatora, “ne pridržavanje obaveza je kazneno djelo”, a “ako to ne učini može rezultirati novčanom kaznom, kaznom zatvora ili oboje.”

Irska središnja banka definira VASP-ove kao bilo koju tvrtku koja pruža razmjenu između kripto i fiat-a ili dvije kripto-veze, prijenos virtualne imovine, kao i skrbnika i druge financijske usluge povezane s virtualnom imovinom.

Pristup središnje banke kondiciji i poštenju, koji se odnosi na pojedince na višim položajima, također znači da će regulator imati moć blokirati imenovanja. VASP-ovi će morati osigurati da je svako takvo imenovanje prošlo test vjerodostojnosti i da ga središnja banka odobri u pisanom obliku.

Mogući egzodus kripto tvrtki

Bilo je slučajeva zatvaranja kripto tvrtki u drugim zemljama, uključujući UK, Nizozemsku i Francusku - a sve zbog novih pravila zbog kojih je njihovo poslovanje bilo neprofitabilno. Isto će se vjerojatno dogoditi u Irskoj, kaže Jed Grant, izvršni direktor KYC3, davatelja automatizacije u skladu sa zakonskim propisima sa sjedištem u Luksemburgu za alternativna ulaganja i kripto financiranje.

Grant je za Decrypt rekao da će nova regulacija kripto industriju u Irskoj “osakatiti”. “Nova će pravila prisiliti tvrtke da napuste i odu u jurisdikcije u kojima nema toliko kontrole”, rekao je, dodajući da će tvrtke biti prisiljene "inovirati i graditi ne-skrbnička rješenja tamo gdje zapravo nemaju niti jedan kripto. “”

Prema Grantu, malo je sumnje da kriminalci moraju biti zaustavljeni u korištenju kriptoa i da bi policija trebala moći otkriti loše glumce. Međutim, dodao je, “trebaju nam i inovacije, potrebna nam je privatnost i potrebni su normalni građani koje ćemo puno više poštovati.”

Propisi 5AMLD

EU-ov 5AMLD stupio je na snagu u srpnju 2018. godine, a europske su vlasti dale državama članicama rok do siječnja 2020. da usklade svoja pravila o BPPN-u i CFT-u s ostatkom Unije.

Međutim, neke su zemlje, uključujući Irsku, sporo uključivale direktivu u svoje nacionalne zakone - nešto zbog čega je Europski sud pravde kaznio Irsku s 2 milijuna eura (2,42 milijuna USD) zbog kašnjenja.

Zemlje članice EU vjerojatno će vidjeti još strožu kripto regulativu, s prijetećim rokom do 3. lipnja za poštivanje Šeste direktive o pranju novca (6AMLD). 6AMLD se nadovezuje na prethodne AML direktive i navodi 22 kaznena djela, uključujući kibernetički kriminal, trgovinu iznutra i tržišne manipulacije, s predviđenim oštrijim kaznama.

Izvor: Ireland Now Requires Crypto Firms to Comply With AML and KYC Rules - Decrypt

1 Like