IRS stavlja kriptovalute na početak porezne kartice za 2020. godinu

Ovaj put nećete moći da zanemarite pitanje: američka porezna agencija (IRS) želi znati da li ste poslovali s virtualnom kripto valutom.

Službu unutrašnjih prihoda Sjedinjenih Država (IRS) ne zabrinjava ništa kada je u pitanju kripto valuta. Prvo je postao dio šireg obrasca za povrat poreza od 1040 za 2019. godinu, ali oni koji povuku obrazac za 2020. sada će ga vidjeti gotovo odmah.

IRS je ove sedmice objavio nacrt obrasca 2020. koji će Amerikanci koristiti za pojedinačni povratak, a odmah ispod početnog odjeljka za osnovne lične podatke nalazi se svježi upit: „Jeste li u bilo koje vrijeme tijekom 2020. godine primali, prodavali, slali, razmjenjivali, ili na neki drugi način steknuti bilo kakav finansijski interes u bilo kojoj virtualnoj valuti? "
image
To je široko pitanje, ali postavljanje sugeriše da IRS ne želi da ga neko prešućuje - ili razmatra zadržavanje detalja kripto transakcije. Na obrascu 2019. godine, isto se pitanje pojavilo na zasebnom obrascu 1040 Priloga 1.

Međutim, ne moraju svi podnijeti raspored 1. Kao što je to primijetila Shehan Chandrasekera, certificirani javni računovođa (CPA) i šef porezne strategije u CoinTrackeru, to je samo za građane koji imaju prihode odvojene od tipičnih zarada W-2 od zaposlenja, kao poslovni ili najamni prihod ili alimentaciju.

Što znači da će oko 150. miliona ljudi vidjeti pitanje koje se spominje na prvoj strani porezke kartice za 2020. godine. „To pokazuje koliko ozbiljno gledaju u kripto-porezni prostor“, tvitao je Chandrasekera. “Dakle, budite saglasni!”

Wales sugerira da iako su bitcoin kripto valute novac, one nisu samo novac. Na primjer, napominje da se BTC koristi i za pristup mreži, da se može koristiti za objavljivanje nepromjenjivih poruka koje su otporne na cenzuru, i za podršku stabilnosti mreža.

“IRS će tražiti od američkih stanovnika da deklarišu sve kriptovalute podjednako kao i zahtjevi od građana da se izjasne o svim adresama e-pošte, računima društvenih medija ili podacima o planovima”, napisao je. „Godinama sam isticao potrebu da se razmotri širi pogled na kriptovalute koji se fokusiraju na ekspresivne i asocijacijske aspekte decentralizovanih mreža, a ne na cijenu. BTC je odličan novac, ali Bitcoin je više od toga. "

IRS je u posljednjih nekoliko godina osvijetlio sve veću pozornost kriptovaluta. Agencija je u 2019. godini građanima SAD-a poslala više od 10 000 pisama u kojima se sugerira neplaćeni porez na kripto-transakcije, utemeljen na informacijama koje razmjenjuju razmjene/mjenjačnice - a njezine akcije su sada središte masovnog sudskog postupka. Od tada je IRS izdavao smjernice o kripto valuti - i sada će o tome pitati mnogo veći broj ljudi, počevši od obrasca 2020. godine.

1 Like