Iranska centralna banka zabranjuje trgovanje bitcoinima kopanim u inozemstvu

Krajnji cilj može biti spriječiti kapital da napusti zemlju pogođenu sankcijama.

Centralna banka Irana (CBI) zabranila je trgovanje Bitcoin-om i drugim kriptovalutama iskopanim izvan zemlje, navodi se u izvještaju novinske kuće Iran International.

Na prvi pogled taj je potez formalnost, jer je Iran već faktički zabranio otvoreno trgovanje kriptovalutama. Međutim, to može signalizirati namjeru iranskih regulatora da se suprotstave uklanjanju kapitala iz zemlje.

Nalazišta nafte i prirodnog plina čine rudarstvo bitcoina u energetski bogatom Iranu relativno jeftinim i unosnim. Otkako je legalizirao vađenje kriptovaluta (ali ne i trgovanje) 2019. godine, Iran je nastojao regulirati industriju u svoju korist.

Prošlog oktobra, dok je Iran težio da spriječi sakaćenje američkih sankcija pokrenutih za vrijeme Trumpove administracije, Centralna banka naložila je da registrirani rudari Bitcion unutar Irana prodaju minirane tokene CBI-ju. Potez je zemlji dao alternativni način plaćanja uvoza koji je zaobišao devizna ograničenja.

Ovonedeljna zabrana dolazi s očitim logističkim preprekama, poput toga kako se točno osigurava da “strani” BTC ne bude u Iranu.

Advokat Fatemah Fannizadeh sugerirao je da izvršnost među pojedinačnim nositeljima možda nije cilj.

“Mislim da se to neće provoditi na pojedinačnom nivou”, tweetala je. „Platforme za razmjenu u osnovi ne mogu raditi. Ali umjesto potpune zabrane, omogućava bankama i forex uredima da koriste iransku kripto za međunarodne transfere. "

Taj posljednji dio je ključan, jer je Iran jedna od rijetkih zemalja koja nema pristup SWIFT-u, međunarodnoj mreži za prijenos novca. Ostali su Kuba, Sjeverna Koreja, Sirija, Sudan i regija Krim u Ukrajini.

“To samo znači da Iran želi agresivnije izvoziti iranske kovanice, poticati rudarstvo i suprotstaviti se bijegu kapitala pred rialom koji depresira”, napisao je Fannizadeh.

Rial je izgubio 80% vrijednosti prema dolaru između siječnja 2017. i siječnja 2021. Tijekom tog istog raspona vrijednost Bitcoina porasla je preko 3.800%

Izvori:


Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF