IOT Automatizacija sa Node-RED

Ukoliko se bavite bilo kakvom vrstom IOT (Internet Of Things) automatizacija savjetujem da pogledate Node-Red.

Node-RED je programski alat za spajanje hardverskih uređaja, API-ja i mrežnih usluga na nove i zanimljive načine.

Pruža uređivač zasnovan na pregledniku koji olakšava povezivanje tokova pomoću širokog raspona čvorova u paleti koji se jednim klikom mogu rasporediti na njegovo vrijeme izvođenja.


Šta je Node Red? – Node red je alat otvorenog koda zasnovan na protoku i IOT platforma i nadzorna ploča koju je razvio IBM i napisao u Node.js.

Node-red omogućuje vam lako spajanje funkcija okvira (čvorova) pomoću web interfejsa i zahtijeva vrlo malo znanja o programiranju, ako ga uopće trebate.

Instalirali smo instancu Node-RED server na koji se kačite preko web browsera u kojem definišete IOT flow, nakon čega uradite expor u .json format koji implementirate u svoj projekat.

Savjetujem da pogledate par video u kojima je objašnjeno dosta o ovoj IOT flow automatizaciji.

Osnovno o Node-RED

2 Likes

Node-RED je izgrađen na Node.js, iskorištavajući u potpunosti prednosti svog neblokirajućeg modela vođenog događajima. To ga čini idealnim za rad na rubu mreže na jeftinom hardveru kao što je Raspberry Pi, kao i u oblaku.

Node-RED možete pokrenuti na skoro svim uređajima današnjice

1 Like

MQQT Broker, osnove

Pošto imam par D-Link IOT uređaja probao sam uraditi jedan flow u kojem sam htio da kada priđem objektu sa svojim mobitelom, da se aktivira smart utičnica na kojoj je zakačen neki X uređaj.

  • Prilazim “objektu” sa svojim mobitelom, tj. kada se mobitel zakači na lokalnu wifi mrežu

  • Node-RED pinguje tj. čeka kada će se pojaviti moj mobilni uređaj, podeseno na svaki 10. sekundi

  • Kada se mobilni uređaj pojavi, preko funkcije msg.payload = {“On”: true} i msg.payload = {“On”: false} tj. kada je True, onda se signal šalje na smart utičnicu da se upali, te kada se napusti objekat da se šalje signal False što gasi smart utičnicu.

image

Kada dodate Node-RED dashboard, tada vam automatski kreira web aplikaciju ukoliko izaberete input “button” funkciju, u kojoj sam dodao dugme “Upali / Ugasi”

image

Node-RED blockchain integracija