Internet neutralnost i zašto nam je važna?

Danas se obilježava kao dan borbe za Internet Neutralnost u cijelom svijetu. U jeku dokaza o kršenju net neutralnosti u svijetu, Bosna i Hercegovina se nalazi na listi koja prešutno zaobilazi Internet neutralnost,

Šta je, zapravo, neutralnost Interneta?

Neutralnost Interneta je relativno novi pojam u Bosni i Hercegovini. Neutralnost Interneta podrazumjeva da svaki sadržaj na Internetu mora biti tretiran jednako, uključujući e-mailove, digitalne fajlove, te ostale podatke.
Širi pojam od neutralnosti Interneta jeste otvoreni Internet koji obuhvata pojam neutralnosti Interneta, ali i transparencije, te necenzure.

U Europskoj Uniji se vode debate, nimalo lake i svarljive, po pitanju neutralnosti Interneta, ali i samog otvorenog Interneta pod nazivom “Umreženi kontinent”.

Internet neutralnost mora biti definisana kroz tri stuba:

  • Otvorenost Interneta za sve,
  • Otvorenost Interneta za inovacije;
  • Nacionalna regulacija neutralnosti Interneta kroz obezbjeđenje i afirmaciju, te integraciju u skladu sa pravilima neutralnosti.

Sa druge strane, u Bosni i Hercegovini se nedavno izvršila kratka diskusija, u vezi sa medijskim naslovom, gdje sigurnosna služba ima problem zbog “nadimaka na Internetu”, što im otežava procesuiranje u polju sajber kriminala. Nedovoljno je riječima opisati apsurd ove izjave, ali u isto vrijeme i bojazan kako je regulisan zakon o informacionim tehnologijama, te samim komunikacijama u Bosni i Hercegovini. Ono što je mene šokiralo jeste činjenica da u bilo koje vrijeme obavještajne i druge službe, sličnog karaktera, mogu pristupiti Vašem Internet saobraćaju, podacima, ali i drugim informacijama od privatnog i drugog karaktera.
Samim time, službe Bosne i Hercegovine, direktno krše neutralnost Interneta, ali i privatnost korisnika telekomunikacija, komunikacija na Internetu, te samog Interneta.

Vaš provajder Vam nije prijatelj!

Sigurno ste to znali i ranije, ali danas se situacija zaoštrava, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini.

Ako zaista želimo pravo na svoj dio digitalne sfere, onda se moramo potruditi da izglasamo neutralnost Interneta, što će imati višestruke beneficije za sami sektor informacijske sigurnosti, ali i privatnosti svakog korisnika_ce u mreži.

Internet neutralnost je bitna jer, ukoliko izgubimo bitku za Internet, izgubili smo bitku za budućnost.
Ako neutralnost Interneta ne bude postignuta, svakodnevno ćemo biti izloženi sadržaju koji ne želimo gledati, slušati ili čitati. Bićemo zarobljenici digitalne tamnice u kojoj će ISP carovati do kraja i bez mogućnosti izmjene osim ako imate dovoljno ekonomskih sredstava koji će Vam obezbijediti korporativni pristup istom.

I za kraj, neki zanimljivi linkovi:

#staysafe

2 Likes