Intercontinental Exchange prodaje 1,4% udjela u Coinbaseu za 1,2 milijarde dolara

ICE-ov vlastiti kripto biznis, Bakkt, također se priprema za javno objavljivanje.

Intercontinental Exchange (ICE), operater klirinških kuća, usluga podataka i popisa, kao i 12 globalnih berzi, uključujući Njujoršku berzu, prodao je svoj 1,4% udjela u berzi kriptovaluta Coinbase koja kotira na listi Nasdaq.

Kompanija je prodala svoj udio u Coinbaseu za 1,2 milijarde dolara, rekao je jučer trenutni glavni financijski direktor (CFO) Scott Hill u pozivu za zaradu. Nakon poreza, rasprodaja je rezultirala dobitkom od oko 900 miliona dolara.

Dolazeći financijski direktor ICE-a, Warren Gardiner, rekao je na poziv da nam prihod od prodaje Coinbase-a “daje određenu dodatnu fleksibilnost kako prelazimo u ostatak godine.” ICE je zabilježio prihod od 1,8 milijardi dolara, što je 4% više u odnosu na prošlu godinu.

Prodaja je pomogla ICE-u da smanji polugu - ukupni dug kompanije podijeljen s dioničkim kapitalom - na 3,6, ali cilj ICE-a je 3,25. U 3.25, kompanija “može početi razmišljati o otkupu dionica”, primijetio je Gardiner, ne precizirajući hoće li ICE ponovo kupiti dionice Coinbase.

Coinbase je 14. aprila objavljen putem direktne kotacije na Nasdaqu, što ga čini prvim velikim kriptovalutnim kompanijama koje su izašle na berzu. Procijenjena je na 90 milijardi dolara. Dionice su se otvorile po cijeni od 381 USD, iako je cijena od tada pala na 294 USD.

Bakkt

ICE je također većinski vlasnik Bakkta, čuvara i novčanika kriptovaluta koji je pokrenut u septembru 2019.

Bakkt-ov cilj bio je donijeti kripto tradicionalnim investitorima i trgovcima upravljajući razmjenom koja je u potpunosti u skladu s propisima. Velike korporacije su voljele tu ideju, a Microsoft i Starbucks su uskočili na Bakkt-vagon.

Crypto je postao mainstream od Bakktovog lansiranja - trend koji najbolje ilustrira Coinbase-ova javna lista.

Bakkt se također priprema za izlazak na tržište u naredna tri mjeseca, potvrdio je u pozivu financijski direktor Hill. To će učiniti putem SPAC-a (kompanije za stjecanje posebne namjene).

Kompanija će se spojiti sa VPC Impact Acquisition Holdings, kompanijom za posebne namene koju je stekla investicijska kompanija Victory Park Capital. U bilješci na web stranici SEC-a, Bakkt i VPC procjenjuju da je vrijednost kombinirane kompanije oko 2,1 milijarde dolara.

ICE je rekao da je u prva tri mjeseca ove godine na pokretanje Bakkta potrošio 30 miliona dolara, a da će se ovaj trošak povećati za pet miliona u sljedećem tromjesečju. Ali ti će troškovi “biti više nego nadoknađeni većim prihodima”, napomenuo je financijski direktor Hill.

A što je s Bakktovim prihodom? ICE nije rekao; investitori će možda morati pričekati sljedeći kvartalni poziv.

Izvor: Intercontinental Exchange Sells 1.4% Stake in Coinbase for $1.2 Billion - Decrypt