Intel Iris Xe Max - prva Intelova diskretna grafička za laptopove

Intel je ranije u oktobru najavio svoj prvi diskretni GPU za laptop, a sada ozbiljno uvodi ovu tehnologiju. Dizajner čipova najavio je da su prvi prijenosnici koji koriste ovaj grafički čip Iris Xe Max dostupni u nekoliko oblika, uključujući prethodno otkriveni Acer Swift 3X, ASUS VivoBook Flip TP470 i Dellov Inspiron 15 7000 2-u-1.

GPU - poznat i kao DG1, “discrete graphics one” ( prva diskretna grafika ) - označava Intelov rani prodor na tržište diskretnih grafičkih procesora, kojim AMD i Nvidia trenutno dominiraju. Međutim, prvi proizvod kompanije nije usmjeren na PC igrače niti je namijenjen za 3D renderovanje u teškim uvjetima.

Umjesto toga, Iris Xe Max je sličan osnovnom GPU-u za prijenosnike, po uzoru na Nvidijin GeForce MX. Tvrtka je dizajnirala Iris Xe Max kako bi se usredotočila na zadatke stvaranja sadržaja kao što su kodiranje video zapisa, streaming uživo i uređivanje fotografija.

Sam proizvod zasnovan je na Intelovoj integriranoj grafičkoj tehnologiji Iris Xe, koju sada možete pronaći u nekim od 11-ih generacijskih jezgara kompanije “Tiger Lake” Core procesora za laptopove. Iris Xe Max koristi istu tehnologiju, ali spakovano u diskretni GPU oblik sa većom brzinom takta GPU-a (1,65 GHz) i namenskom video memorijom (4 GB).

Iako Iris Xe Max GPU nije dizajniran za PC igre, Intel je ponudio neke pokazatelje kako bi pokazao kako čip radi u odnosu na jedan od Nvidijinih prijenosnih GPU-a početnog nivoa, GeForce MX350. Kao što se vidi, kompanija tvrdi da se diskretna GPU tehnologija Iris Xe Max uglavnom podudara ili nadmašuje Nvidijinu na laganom 1080p igranju u odabiru naslova.

Na ne-igračkim zadacima, Iris Xe Max takođe može dostignuti neke posebne sposobnosti kada je uparen s Intelovim Tiger Lake Core procesorima. Kompanija je kreirala skup funkcija pod zajedničkim imenom “Deep Link”, koji istovremeno može uposliti i GPU u Iris Xe Max i integriranu grafiku na Tiger Lake čipu kako bi ubrzao određena opterećenja, poput kodiranja video zapisa.

Pored toga, Deep Link može bolje kontrolirati isporuku energije i termiku na CPU i GPU prenosnog računara kako bi maksimizovao performanse na radnim opterećenjima aplikacija za dodatno povećanje brzine. U ovom slučaju pojačanje može dovesti do poboljšanja od 20% iskorištavanjem dodatne procesorske snage iz CPU-a.

Za sada, Iris Xe Max cilja samo odabrano područje tržišta računara, ali očekujte da će se to promijeniti u bliskoj budućnosti. Tokom brifinga, Intel je takođe otkrio planove kompanije za prodaju desktop verzije diskretnog GPU DG1 početkom 2021. Međutim, neće se moći kupiti kao samostalni proizvod. Umesto toga, Intel planira da je ponudi proizvođačima računara kao dodatnu karticu koju mogu da instaliraju u svoje „value desktop“ modele.

Za izlazak na tržište PC igara, Intel priprema DG2, još jedan grafički procesor koji kompanija već testira u svojim laboratorijama. Očekuje se da će da stigne možda i sljedeće godine.

Postavlja se pitanje da li su svakodnevni korisnici spremni da prihvate Intel grafičku karticu ili ne. Da li je tržište GPU-a spremno da primi više od dva člana jer Intel je za mnoge korisnike još uvijek sinonim za sporu grafiku.

GPU - Graphics Processing Unit - Grafička Procesorska Jedinica ili grafički čip
Discrete Graphics Card - Zasebna Grafička Kartica koja je odvojena od procesora i ima svoju video memoriju.

1 Like