IBM očekuje da će centralna banka izdati digitalnu valutu u roku od 5 godina

image

73% vodećih svjetskih banaka tvrdi da bi digitalna valuta centralne banke (CBDC) trebala biti dostupna „pod svim okolnostima“ u novoj studiji.

“CBDC će mnogo lakše zamijeniti novac”

Prema zajedničkom izvještaju koji su proveli tehnološki gigant IBM i Službeni forum za monetarne i financijske institucije (OMFIF), globalne središnje banke sada priznaju da bi CBDC bili dobra zamjena za novac u nekim slučajevima uporabe, poput trgovaca na prodajnim mjestima s mrežnom vezom.

Objavljeno 29. listopada, studija „Trgovina na malo CBDC-a: Sljedeća granica plaćanja“ uključuje banke iz 13 naprednih gospodarstava i 10 tržišta u nastajanju, a provedena je između srpnja i rujna 2019. Studija zaključuje:

“Centralne banke reagiraju na realnost da će digitalne valute, bilo privatno ili javno izdane, uskoro biti dio globalnog monetarnog sistema.”

Iako su 73% globalnih banaka zagovarale CBDC-ove, čak 82% ispitanika centralne banke tvrdilo je da je najveća zabrinutost zbog financijske stabilnosti korištenja CBDC-a rizik od digitalnih operacija banke većom brzinom nego prije, navodi se u izvješću.

Pored toga, središnje banke vjeruju da bi CBDC-i trebali biti dostupni izvanmrežno i funkcionirati gdje god se gotovina koristi.

Više detalja na