HSBC-u nedostaje "apetit" za bitcoin, zabranjuje dionice MicroStrategy-a

HSBC neće dopustiti trgovcima na svojoj investicijskoj platformi da se uvlače u MicroStrategy dionice. Hoće li primijeniti svoju antikripto politiku na dionice Coinbase?

HSBC, jedna od najvećih svjetskih banaka, već blokira prijenose s burzi kriptovaluta na račune klijenata. Njegova antikripto politika krenula je korak dalje.

Banka je Reutersu potvrdila da više ne dopušta kupcima trgovanje dionicama MicroStrategy zbog značajnih Bitcoin-ovih posjeda tvrtke.

U očiglednoj poruci 29. ožujka klijentu na HSBC-ovoj platformi za trgovanje dionicama InvestDirect, banka je rekla da je “promijenila politiku o virtualnim valutama” i proizvodima povezanim s virtualnom valutom. Kao rezultat toga, klijenti više ne mogu kupiti ili prenijeti takvu imovinu, iako je mogu i dalje držati ili prodavati.

“HSBC nema apetita za izravnom izloženošću virtualnim valutama i ograničen je apetit za olakšavanje proizvoda ili vrijednosnih papira koji svoju vrijednost dobivaju iz VC-a (virtualnih valuta)”, rekao je HSBC u današnjoj izjavi koju je izvijestio Reuters.

MicroStrategy, tvrtka za softver u oblaku sa sjedištem u SAD-u, kontrolira preko 91 000 BTC; kriptovaluta obuhvaća 80% njene riznice, što znači da je svakodnevna sreća tvrtke ovisna o tržišnoj cijeni Bitcoina. Do sada je strategija djelovala. MicroStrategy je svoje ulaganje od 2,2 milijarde dolara pretvorio u blizu 5,5 milijardi dolara, jer je cijena Bitcoina porasla do rekordnih razina.

To očito nije dovoljno da se HSBC uvjeri da kanadske i britanske maloprodaje stavi na raspolaganje MicroStrategy dionice. Pristup HSBC-a sa sjedištem u Londonu suprotan je investicijskim bankama kao što su BNY Mellon i Morgan Stanley, koje su uskočile u aktivnosti trgovanja bitcoinima. Potonji je čak kupio 10% udjela u MicroStrategyu u prosincu.

Trenutno HSBC čvrsto pada u kamp “blockchain, a ne Bitcoin”, surađujući s drugim globalnim bankama na pokretanju odobrenog blockchaina za transakcije, Contour.

Vrijeme premještanja stvara nezgodnu odluku za HSBC, jer se toliko približava izravnom javnom listiranju Coinbasea. Dionice kripto burze sa sjedištem u San Franciscu počinju trgovati na Nasdaqu ove srijede, ali nije jasno smatra li HSBC to “proizvodom” virtualne valute, s obzirom na to da su udjeli tvrtke prvenstveno u fiatu. Nakon što je Coinbase izvijestio o zaradi u prvom tromjesečju s procijenjenom dobiti od 730 do 800 milijuna dolara, njegove će se dionice možda tražiti.

HSBC nije odgovorio na zahtjev tvrtke Decrypt za komentar.

Izvori:
https://twitter.com/DocumentingBTC/status/1380285286178041857?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1380285286178041857|twgr^|twcon^s1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F66277%2Fhsbc-lacks-appetite-bitcoin-bans-microstrategy-stock