Hrvatska pošta - Prva hrvatska Kriptomarka – spoj filatelije i moderne

Hrvatska pošta će povodom Dana marke, 9. rujna 2020., pustiti u optjecaj prvu hrvatsku Kriptomarku. Marka je izdana u pet kategorija s pet različitih motiva koji prikazuju prijevozna sredstva: kombi (60.000 primjeraka), vlak (25.000 primjeraka), brod (10.000 primjeraka), zrakoplov (4000 primjeraka) i dron (1000 primjeraka). Ukupna naklada iznosi 100.000 primjeraka, marka je otisnuta u AKD-u, a autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.


Kriptomarka je osmišljena u suradnji s hrvatskom blockchain -zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx. U paketu s fizičkom Kriptomarkom dolaze i svi podatci potrebni za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke. Nakon kupnje Kriptomarke s nje se može odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu .

Hrvatska Kriptomarka zamišljena je kao savršena kombinacija analognog i digitalnog. Budući da uz svaku fizičku marku dolazi i digitalni token na blockchainu , Kriptomarka će potencijalno živjeti zauvijek čime je filateliji dodana nova dimenzija – zaštita od propadanja zbog proteka vremena. Digitalni token kreiran je na Ethereum platformi te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i klasične marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Marka se može kupiti u većim poštanskim uredima, u mrežnoj trgovini www.epostshop.hr, a ekskluzivnih 500 poštanskih maraka za koje je omogućeno plaćanje u kriptovalutama bit će dostupno u mrežnoj trgovini kripto.posta.hr/marka (od 9. rujna u 9 sati).

Projekt Kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain -kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid s obzirom na to da se Kriptomarkom obilježava i okrugla obljetnica: 180 godina od prve poštanske marke „Penny Black“. Hoće li digitalni albumi zamijeniti filatelističke još ćemo vidjeti, ali već je sada jasno da strast ljudi prema skupljanju rijetkih stvari nije nestala s pojavom digitalnih tehnologija.

Dan marke obilježava se na obljetnicu izdanja prve redovite poštanske marke „Zračna pošta Zagreb – Dubrovnik“ izdane 9. rujna 1991. povodom puštanja u promet zrakoplovnih linija za prijevoz pošte na području Republike Hrvatske.

Pogledajte kratki video o prvoj hrvatskoj Kriptomarki

Izvor: