Hrvatska: Lanac In Kapital mjenjačnica počinje kupovati i prodavati Bitcoine

Još pozitivnih vijesti iz susjedne Hrvatske.

Iako se ova poslovna suradnja mogla očekivati i ranije, kada je cijena Bitcoina skakala, za to je bilo nužno odraditi određene pripreme.

Brzorastući In Kapital, koji ima promet veći od 700 milijuna kuna, prvi je lanac mjenjačnica u Hrvatskoj koji je u ponudu uvrstio i kriptovalute.

Sesvetska tvrtka, koja je od 2014. do 2018. povećala prihod četiri puta na 8,4 milijuna kuna i neto dobit za šest puta na 3 milijuna kuna, priprema se za velike promjene. Jednu donosi euro, odnosno planirano povlačenje kuna iz opticaja u narednih nekoliko godina, a drugu korona kriza, odnosno značajno smanjenje broja turista i time potražnje za zamjenom fiat valuta za kune.

In Kapital, naime, broji 12 poslovnica i to u tri turističke meke: Zagrebu, Zadru i Dubrovniku. U kripto svijet ušao je kroz suradnju s našim najvećim kripto-startupom Electrocoinom.

Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina, koja je lani zabilježila rast prihoda od 33 posto na 260 milijuna kuna, ističe da su oni mjenjačnica kriptovaluta s daleko najvećim prometima u Hrvatskoj. “Suradnja je prirodni rezultat razvoja naših industrija, gdje je Electrocoin kroz svoj brand bitcoin-mjenjacnica.hr nudi jednostavnu kupnju i prodaju kriptovaluta preko bankovnih transakcija, a In Kapitalu to je idući korak u širenju kroz ponudu kupnje i prodaje kriptovaluta za gotovinu”, kaže Škorić.

Prva mjenjačnica u kojoj se, uz eure i dolare, mogu kupovati i prodavati Bitcoini i Etheri je u Preradovićevoj ulicu u Zagrebu. No, novi poslovni partneri ističu da će se ta usluga brzo proširiti po svih 12 poslovnica.

Iako se ova poslovna suradnja mogla očekivati i ranije, primjerice u prosincu 2017. kad je cijena Bitcoina skočila na rekordnih 126.000 kuna, za to je bilo nužno odraditi određene pripreme. Electrocoin je prvo lani potaknuo interes velikih kompanija u Hrvatskoj za kriptovalute nakon što je ugovorio suradnju s Hrvatskom poštom.

Ona je na taj način prvo ponudila kriptovalute testno u Zadru u svojim poslovnicama, a zatim je tu uslugu proširila na 55 ureda po cijeloj Hrvatskoj. Nakon toga su se pojavila rješenja za razmjenu za kupoprodaju kriptovaluta i preko POS blagajni.

Ove godine, Hanfa je stvorila i prve regulatorne pretpostavke za daljnje širenje kripto-biznisa u Hrvatskoj. Hanfa, kao i HNB, i dalje izravno ne reguliraju Bitcoin i Ethereum, ali Hanfa je u veljači predstavila registar tvrtki koje se bave kupoprodajom kriptovaluta.

Na tom su se popisu našli spomenuti Electrocoin i In Kapital te tvrtke Fima Plus i Blokidea. Tim ih je potezom Hanfa regulatorno opteretila, nametnuvši im obveze i nadzor po pitanju usklađivanja s odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, ali sve su te tvrtke to pozdravile.

Naime, u financijskoj industriji sve je vrlo regulirano i takva usklađenost zapravo su im otvorili nove prilike za razvoj.“I Electrocoin i In Kapital su prijavljeni kod Hanfe da ‘pružaju usluge razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta’ da bi bili regulatorno usklađeni u svakom dijelu poslovanja”, kaže Škorić.

Koliko je pak regulacija kriptovaluta važna ukazuje primjer Estonije. Država koja je prije tri godine uvela licencije za kripto, sad je zbog pranja novca, ponajviše ilegalnih poslova Danske Bank, povukla trećinu izdanih licencija. Ček 500 kripto tvrtki tamo registriranih izgubilo je pravo poslovanja u EU.

“Estonija je u području regulacije kriptovaluta otišla daleko, ispred nas su po volumenu za 20.000%, imali su više od 1400 kripto tvrtki, a u Hrvatskoj ih je sedam. Kod nas je sve po tom pitanju konzervativnije”, zaključuje Škorić.

Izvor