Ovo sam naletio i to na socijalnim mrežama kao reklama, što znači da ovo neko promovira.
Naime, riječ je o nekom Helium HNT tokenu/coinu (nisam puno istraživao) u kojem se navodi da ako “preuzmete” miner uređaj te započnete rudarenje, imate “pravo” na 40% od zarade, te ako neko “uđe” preko vas imate njihovih 20% zarade
Ovo nema nikakvog smisla, iako na prvu zvuči primamljivo, ali siguran sam da “između redova” ugovora koji vjerovatno morate potpisati, stoji još par stavki koje ne idu korist krajnjeg korisnika.
Ja mislim da se sad kupuje i košta 429$ plus oko 50$ za dostavu…i svi tokeni idu vlasniku…U Bihaću ima 7-8 postavljenih…Razmak između uređaja treba biti oko 400 metara…Ne zarađuju svi isto jer puno zavisi od visine na kojoj je postavjena antena ,položaja iste ,prepreka ,zidova i svašta nešto…
Vidim na mapi da neki imaju 7$ ,a neki 100$ za 30 dana baš ovih iz Bihaća…Onaj naš poznanik Balkan Tech je uzeo neki dan jedan i postavio,a drugi naručio…Ima i video o ovome…Rade na Lora Wan mreži niskih frekvencija i velikog dometa…
Ako misliš na poznanika sam je rekao da će objaviti rezultate poslije 15-ak dana…Gledao sam neko u Trsteniku ubi pare ,a izgleda ima dobru antenu jer su mu pristupne tačke u Beogradu što je oko 140 km daleko…Iz ovoga zaključujem da ovi sa osnovnom opremom mogu zarađivati samo ako imaju povezanost sa drugim uređajima koji su najmanje 400 m udaljeni ,a istovremeno nemaju u svojoj neposrednoj blizini druge uređaje jer onda jedan drugom uzima zaradu…(Problem je kad sve montiraš i pustiš i onda poslije nekog vremena ti komšija preko puta zgrade postavi isti…) Ne valja kad si sam i nemaš s kim da se povežeš,a isto ne valja kad vas je više unutar 350-400 m… Ovi šverceri ga u Srbiji prodaju po 1800eur kako vidim u komentarima na YT …
Visina ne igra ulogu zarade, najviše zavisi imali li domet do sledeće pristupne tačke kao i koliko “hvata” pristupnih tački, shodno tome se stavlja na veću visinu i razvijenijim gradovima jer zidovi prave problem kao i sve ostalo. Prije se moglo naručiti besplatno od njih i čeka se oko 6 mjeseci, a može se i kupiti ne znam tačno sad cijenu ali dodje brzo. Lično sam bio u Beogradu i odlična je zarada jer ima dosta pristupnih tački
U zadnjih 30 dana prodato preko 90.000 kom ovih uređaja…U svijetu je instalirano preko 400.000 kom. Mjesečno se dijeli trenutno 1.625.000 tokena , a sa ovim tempom prodaje uređaja logično je da će svi dobijati sve manje i manje tokena…