Crypto.ba

Hal Finney - Bitcoin i ja

Post koji je lično Hal Finney napisao još 19. Marta 2013. godine, koji se tiče njegovog prvog kontakta sa Bitcoinom i komunikacije sa samim kreatorom Bitcoina, Satoshijem.

Harold Thomas Finney II ( rođen 4. maja 1956. - 28. augusta 2014.) bio je programer za PGP korporaciju i bio je drugi programer angažovan nakon Phila Zimmermanna. U ranoj karijeri bio je priznat kao vodeći programer na nekoliko konzolnih igara.

Hal Finney, poznati kriptograf, koder i pionir bitcoina, umro je u četvrtak ujutro u 58. godini nakon pet godina borbe protiv ALS -a. Ostat će upamćen po izuzetnoj karijeri koja je uključivala rad kao drugi programer na revolucionarnom softveru za šifriranje PGP početkom 1990-ih, stvarajući jedan od prvih “remailera” koji je unaprijed označio softver za anonimnost Tor, i — više od deceniju kasnije — postajući jedan od prvih programera koji su radili na otvorenom kodu bitcoina; 2009. godine primio je prvu bitcoin transakciju od Satoshija Nakamota

U nastavku je njegov post na prvom Bitcoin forumu, Bitcointalk.

Mislio sam da ću pisati o posljednje četiri godine, događajima za Bitcoin i mene.

Za one koji me ne poznaju, ja sam Hal Finney. Počeo sam sa kriptovalutama radeći na ranoj verziji PGP -a, blisko surađujući s Philom Zimmermannom. Kad je Phil odlučio pokrenuti PGP Corporation, bio sam jedan od prvih zaposlenika. Radio bih na PGP -u do penzije. U isto vrijeme, uključio sam se i u Cypherpunks. Između ostalih aktivnosti vodio sam prvi anonimni prodavač na kriptografskoj osnovi.

Brzo naprijed do kraja 2008. i najave Bitcoina. Primijetio sam da kriptografski sijedobradi (imao sam oko 50 -ih) imaju tendenciju da postanu cinični. Bio sam idealističniji; Oduvijek sam volio kripto, misteriju i njen paradoks.

Kada je Satoshi najavio Bitcoin na dopisnoj listi kriptografije, u najboljem slučaju dobio je skeptičan prijem. Kriptografi su vidjeli previše velikih shema od neiskusnih noobova. “Skloni su reakciji na trljanje koljena.”

Bio sam pozitivniji. Dugo su me zanimale kriptografske sheme plaćanja. Osim toga, imao sam sreću da sam se upoznao i opširno dopisivao i s Wei Daijem i s Nickom Szaboom, za koje se općenito priznaje da su stvorili ideje koje će se realizirati s bitcoinom. Pokušao sam stvoriti vlastitu valutu zasnovanu na dokazima o radu, pod nazivom RPOW. Pa sam smatrao da je Bitcoin fascinantan.

Kada je Satoshi najavio prvo izdanje softvera, odmah sam ga zgrabio. Mislim da sam bila prva osoba osim Satoshija koja je vodila bitcoin. Ja sam iskopao blok 70 i nešto i bio sam primalac prve bitcoin transakcije, kada mi je Satoshi poslao deset novčića kao test. Sljedećih nekoliko dana vodio sam razgovor sa Satoshijem putem e -pošte, uglavnom sam prijavljivao greške, a on ih je ispravljao.

Danas je pravi identitet Satoshija postao misterija. Ali u to vrijeme sam mislio da imam posla s mladićem japanskog porijekla koji je bio vrlo pametan i iskren. Imao sam sreću upoznati mnoge briljantne ljude tokom svog života, pa prepoznajem znakove.

Nakon nekoliko dana, bitcoin je radio prilično stabilno, pa sam ga ostavio da radi. To su bili dani kada je poteškoća bila 1, a mogli ste pronaći blokove sa CPU -om, čak ni GPU. Narednih dana minirao sam nekoliko blokova. Ali isključio sam ga jer mi se računar zagrijao, a buka ventilatora mi je smetala. Gledajući unatrag, volio bih da sam to zadržao duže, ali s druge strane imao sam izvanrednu sreću što sam bio na početku. To je jedna od onih čaša napola punih napola praznih stvari.

Sljedeće što sam čuo za Bitcoin bilo je krajem 2010. godine, kada sam bio iznenađen kada sam otkrio da ne samo da još uvijek ide, već su bitcoini imali i novčanu vrijednost. Otprašio sam stari novčanik i laknulo mi je kad sam otkrio da su moji bitkoini još uvijek tu. Kako se cijena penjala na pravi novac, prenio sam kovanice u offline novčanik, gdje će, nadam se, vrijediti mojim nasljednicima.

Kad smo već kod nasljednika, iznenađenje sam dobio 2009. godine, kada mi je iznenada dijagnosticirana smrtonosna bolest. Početkom godine bio sam u najboljoj formi u životu, dosta sam smršao i počeo trčati na daljinu. Otrčao sam nekoliko polumaratona i počeo sam trenirati za cijeli maraton. Radio sam na putu do 20+ milja i mislio sam da sam sve spremno. Tada je sve krenulo po zlu.

Moje telo je počelo da propada. Zamutio sam govor, izgubio snagu u rukama i noge su se sporo oporavljale. U augustu 2009. godine dobila sam dijagnozu ALS, koja se naziva i Lou Gehrigova bolest, po poznatom bejzbol igraču koji ju je dobio.

ALS je bolest koja ubija motorne neurone, koji prenose signale iz mozga do mišića. To uzrokuje prvo slabost, zatim postepeno povećanje paralize. Obično je smrtonosan za 2 do 5 godina. Moji simptomi su u početku bili blagi i nastavio sam raditi, ali su me umor i problemi s glasom natjerali da se povučem početkom 2011. Od tada je bolest nastavila neumoljivo napredovati.

Danas sam u biti paraliziran. Hranim se kroz cijev, a disanje mi se pomaže kroz drugu cijev. Upravljam računarom koristeći komercijalni sistem za praćenje očiju. Ima i sintetizator govora, pa je ovo sada moj glas. Cijeli dan provodim u svojim invalidskim kolicima. Razradio sam sučelje koristeći arduino tako da mogu prilagoditi položaj svojih invalidskih kolica očima.

To je bilo prilagođavanje, ali moj život nije tako loš. Još uvijek mogu čitati, slušati muziku, gledati TV i filmove. Nedavno sam otkrio da mogu čak i pisati kod. Vrlo je spor, vjerovatno 50 puta sporiji nego prije. Ali i dalje volim programiranje i to mi daje ciljeve. Trenutno radim na nečemu što je predložio Mike Hearn, koristeći sigurnosne značajke modernih procesora, dizajniranih za podršku “Pouzdanog računarstva”, za učvršćivanje Bitcoin novčanika. Skoro je spreman za objavljivanje. Moram samo da uradim dokumentaciju.

I naravno, cijenovne promjene bitcoina su me zabavile. Imam kožu u igri. Ali došao sam do svojih bitcoina putem sreće, s malo kredita za mene. Proživio sam nesreću 2011. Tako sam to već shvatio. Lako dođe, lako ode!

To je moja priča

Izvor

Bitcoin and me (Hal Finney)

3 Likes

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF