Hakovana korejska mjenjačnica UPBIT

Jutros nas je dočekala jako ružna vijest, gdje je UPBIT mjenjačnica “haknuta”, te je nestalo oko 350.000 Ethereum-a, vrijednosti oko 50. miliona dolara.

Inače ova mjenjačnica je imala slogan “The most trusted Crypto-asset Exchange”, što je malo ironično zbog trenutnih dešavanja.

Zvaničnici UPBIT mjenjačnice su izjavili da će refundirati odmah svih 350.000 ETH-a korisnicima, što će uspjeti spasiti korisnike od gubitka sredstava.

Ali ono što nas očekuje jeste, prodaja tj. dump ovih 350.000 ETH-a na mjenjačnicama, pitanje je samo kad.

Cijena ETH-a je već u naglom padu, zbog straha prodaje ukradenih ETH, što bi dovelo do ETH u nezavidan položaj.

Ovo samo otvara put prema Decentralizovanim mjenjačnicama u kojima svaki korisnik sredstva drži kod sebe.

Dešavanja možete vidjeti direktno na blockchain-u

https://etherscan.io/address/a09871aeadf4994ca12f5c0b6056bbd1d343c029

1 Like

Upbit update

Još detalja vezano za UPBIT

Izvršni direktor Upbita izjavio je u srijedu na blogu u 9:00 UTC da je transakcija iz njihovih novčanika dovela do izljeva 342.000 etera (ETH).

Upbit je izjavio da će gubitak biti pokriven vlastitom imovinom. U međuvremenu, povlačenja i depoziti već su obustavljeni kao mjera opreza. Firma je procijenila da će trebati „najmanje dvije sedmice“ da se usluge vrate u normalu.

Prema mjestu za praćenje transakcija Whale Alert, izgubljeni eter - vrijedan 49 miliona dolara u vremenu pisanja - poslan je iz Upbitovog novčanika na nepoznatu adresu ethereuma počevši od 0xa09871.

Oko 30 minuta kasnije, Upbit je objavio da je privremeno obustavio povlačenje i depozite “zbog održavanja servera”.

U stvari, više kriptovaluta više od 100 miliona dolara poslato je danas sa Upbita. Međutim, osim nenormalnog odljeva etereuma, razmjena kriptovanja koje se kreću iz vrućih novčanika u hladne novčanike kako bi se spriječili daljnji gubici.

Počevši od oko 5:00 UTC, 10 transakcija, svaka od tron ​​(TRX) vrijednih 1,51 milion dolara, kao i 3,5 miliona dolara BitTorrent (BTT), dalje su poslane na nepoznate adrese blockchaina, navodi Whale Alert.

Nakon toga, transakcije Stellar-a (XLM) vrijednog 8,7 miliona dolara, 1,08 miliona dolara u OmiseGo-u (OMG), 22 miliona dolara u EOS-u i 3,4 miliona dolara SNT-a .

Upbit je u početku pokrenut kao partnerstvo između Bittrexa i južnokorejskog proizvođača aplikacija Dunamu, koji je podržan gigant za slanje poruka Kakao.

1 Like

Prebačena veća količina ukradenog ETH-a
3x100k

1 Like

Upravo je došla informacija da mjenjačnica Upbit nastavlja sa radom 4. decembra, gdje su rekli da će svima biti vraćen iznos kripto valuta koje su posjedovali onog dana kad je ova mjenjačnica pokradena.