Građani Kine sada se mogu prijaviti bankama za digitalne Yuan novčanike

Šest banaka u vlasništvu kineske vlade dozvoljavaju građanima Šangaja i Pekinga da se prijave za digitalni novčanik od Yuana.

Građani Pekinga i Šangaja sada se mogu prijaviti u jednu od šest državnih kineskih banaka za digitalni novčanik u juanima, prema kineskim medijima Securities Times.

Šest banaka u pitanju su Banka za komunikacije, Kineska poštanska štedionica, Kineska industrijska i komercijalna banka, Kineska građevinska banka, Kineska poljoprivredna banka i Kineska banka.

Potez je dio šireg pritiska kineske vlade prema digitalnom juanu, poznatom i kao DCEP.

Rast kineske digitalne valute
Kina je bila na čelu svjetskog pivota prema digitalnim valutama.

Do novembra prošle godine preko 2 milijarde digitalnih juana već je potrošeno u oko 4 miliona odvojenih transakcija; u to vrijeme to je iznosilo približno 300 miliona dolara. Ovo je nusproizvod višegodišnjeg zajedničkog napora u ime kineske vlade da prihvati digitalne valute.

Kineski put prema digitalnom juanu započeo je 2014. godine, kada je Xiaochuan Zhou, tadašnji guverner Narodne banke Kine, osnovao Institut za istraživanje digitalnih valuta. Kina je 2020. izdala 10 miliona digitalnih juana građanima Shenzhena, ali sada je Kina prešla na lutrije s digitalnim valutama.

Sada građani Pekinga i Šangaja mogu jednostavno da se prijave za novčanik digitalnih juana, što potencijalno može otvoriti tržište digitalnih valuta za još mnogo zainteresovanih strana.

Te su inicijative u potpunoj suprotnosti sa Sjedinjenim Državama, koje su - iako imaju vlastiti interes za digitalni dolar - usvojile oprezniji pristup. U oktobru 2020. predsjednik američke Federalne rezerve rekao je: “Imamo stanovništvo s visokim bankama, tako da mnogi - iako ne svi - već imaju pristup sistemu elektroničkih plaćanja”, dodajući: "Smatramo da je važnije dobiti ga ispravno i kako treba nego biti prvi. "

Ipak, SAD promatra kineski napor prema digitalnoj valuti sa zanimanjem, ako ne i alarmom; u julu 2020. godine sazvano je saslušanje američkog Senata na kojem se raspravljalo o tome kako digitalni dolar može održati stav američkog dolara kao svjetske rezervne valute, suočen sa sve većim utjecajem Kine.

Bankarski stručnjak navodno je rekao za Securities Times da je kineski digitalni novčanik “od velikog značaja za pojedinačne potrošače”, jer ga ne mora nužno ograničavati bankovna kartica. Umjesto toga, to je prava alternativa platnim sistemima treće strane.

Međutim, takođe prema Securities Times-u, neće svi kandidati biti uspješni u potrazi za digitalnim novčanikom od Yuana.

Izvor: Chinese Citizens Can Now Apply To Banks for Digital Yuan Wallets - Decrypt