Generalni direktor JPMorgan: "Nema interesa" za Bitcoin - ali klijenti se ne slažu

Jamie Dimon rekao je da je i dalje sumnjičav prema Bitcoin-u i da nema stvarnog interesa za njega, ali klijenti JPMorgan-a vole kriptovalutu.

Izvršni direktor JPMorgan-a Jamie Dimon, koji je svojevremeno Bitcoin označio kao “prijevaru”, od tada možda je ublažio njegov stav - ali i dalje ostaje kriptoskeptik.

“Nisam pristalica Bitcoina”, rekao je Dimon tijekom Samita vijeća WSJ-a u utorak. “Zapravo me nije briga za Bitcoin. Ne zanima me to. "

Dimon je, međutim, priznao da je njegovo mišljenje o Bitcoinu u suprotnosti sa mišljenjem klijenata JPMorgan-a, rekavši da: “S druge strane, klijenti su zainteresirani i ne kažem klijentima šta da rade.”

Prošle godine je investicijska banka koju je vodio Dimon odobrila bankarske račune za kripto razmjene Coinbase i Gemini, dok je istovremeno upravljala vlastitom digitalnom valutom zasnovanom na blockchain-u, JPM Coin - stabilnim valutama dizajniranim da omogući trenutni prijenos vrijednosti između vlasnika bankovnih računa. Kovanica JPM vezana je za američki dolar 1: 1.

Osim toga, JPMorgan je osnovao Onyx, krovnu organizaciju za svoje blockchain i inicijative digitalne valute.

„Blockchain je stvaran, mi ga koristimo. Tada imate digitalne valute koje stopostotno podržavaju stvarna sredstva ”, rekao je Dimon. “Ali ljudi moraju imati na umu da valutu podržava porezni organ države, vladavine zakona, centralne banke.”

Na pitanje o CBDC-ima - digitalnim valutama koje razvijaju centralne banke - Dimon je rekao da oni imaju potencijal kao digitalni novac za potrošače, ali je zabrinut zbog implikacija na privatnost korisnika.

Prema bankaru, SAD moraju na privatnost CBDC-a gledati na drugačiji način od, na primjer, Kine - koja aktivno istražuje CBDC na nacionalnom nivou i “želi znati što radite sa svojim novcem”.

Od poricanja do prihvaćanja

JPMorgan ima istoriju kontradiktornih izjava o kriptovalutama. U septembru 2017. godine Dimon je tvrdio da Bitcoin „jednostavno nije stvarna stvar“ i da će „na kraju biti zatvoren“.

Čak je prijetio otkazom bilo kojem zaposleniku JPMorgan-a koji je pronašao trgovinu kripto. Međutim, u siječnju 2018., ubrzo nakon što je Bitcoin dosegao granicu od 20.000 američkih dolara, Dimon je rekao da mu je žao što je dao komentar.

“Uopće me ne zanima toliko puno”, rekao je tada Dimon.

Iznenađujućim potezom, u oktobru 2020. investicijska banka izjavila je da se Bitcoin kao zaliha vrijednosti solidno natječe sa zlatom, jer će milenijalci “s vremenom postati važnija komponenta svemira investitora”.

Ranije ove godine, kvantitativni strateg JP Morgan Nikolaos Panigirtzoglou sugerirao je da će Bitcoin morati doseći 146.000 američkih dolara kako bi odgovarao nivoima privatnih ulaganja u zlato, dodajući, međutim, da bi se raspon cijena između 50.000 i 100.000 američkih dolara “pokazao neodrživim”.

Ipak, uključenost banke u bitcoin mogla bi biti samo pitanje vremena - prema riječima Daniela Pinta, supredsjednika i izvršnog direktora JP Morgan, ona jednostavno neće imati drugog izbora ako kriptovalute postanu stvarno raširene.

Izvori:


Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF