General Motors otkrio, nov Hummer na elektro pogon

General Motors je elektrificirao kultni Hummer koji je gotovo istih ogromnih dimenzija, samo što ga ovaj put prate lude performanse povezane sa modernim vozilima na električni pogon.

Performanse uključuju izlaznu snagu do 1.000 konjskih snaga sa vremenom od samo tri sekunde za ubrzanje od 0-60mph. Hummer je također postizao suludi i pomalo obmanjujući obrtni moment od 11.500 lb-ft, iako se zapravo očekuje da će taj broj biti oko 1.000, što bi i dalje bilo dovoljno da se mnoge stvari izvuku iz većine mjesta.

Vozilo Koristi električnu arhitekturu od 800 volti sa podrškom za brzo punjenje od 350 kW, sposobno za dodavanje 100 milja dometa za samo 10 minuta i potpuno punjenje za manje od 40 minuta. Jedina neupečatljiva brojka je Hummer-ov domet od 350 milja, što je znatno manje od Teslinog nadolazećeg Cybertruck-a za koji se očekuje da će preći do 500 milja jednim punjenjem.

Što se tiče pogonskog sklopa, GM će u početku ponuditi postavku s tri motora pokretana Ultium baterijskom tehnologijom i AWD-om u kabriolet varijanti Hummera pod nazivom Edition 1. Ovaj model koštat će nešto više od 112.000 američkih dolara, dok će tri jeftinije verzije stići kasnije.

Tu spadaju EV3X od 100.000 USD koji stižu 2022. godine, dual-motorni EV2X od 90.000 USD 2023. godine, i dual-motorni EV2 od 80.000 USD koji treba da bude predstavljen do proljeća 2024. godine.

Sa zastrašujućim rekordom na terenskim neravninama, GM očekuje da će se novi Hummer EV voziti neobičnim terenom, a vozilo je opremio upravljačem na sva četiri točka kako bi se omogućila dijagonalna vožnja u onome što proizvođač automobila naziva “Crab mode”. Tu je i „Extract Mode“ koji podiže EV-ovo vazdušno ogibljenje do 6 inča za kretanje oko teških prepreka sa svojim zdepastim gumama od 35 inča.

Unutra se nalazi 13,4" glavni ekran za zabavu sa podrškom za Apple CarPlay / Android Auto.

Budući da u zavojima može biti nezgodno manevrisati s masivnim vozilom poput ovog, GM će ponuditi Hummer sa svojim sistemom Ultravision sa 18 kamera, dok će djelomično autonomnu vožnju omogućiti Super Cruise tehnologija proizvođača automobila koja je već dostupna u raznim Cadillacima.

1 Like