Garmin napadnut sa Ransomware virusom

Garmin stvara širok spektar uređaja povezanih s GPS-om, kao što su fitnes trake i osobne GPS jedinice koje koriste potrošači, kao i uređaje koje koriste piloti, brodski kapetani i još mnogo toga. Kao takav, oštetio je čitavo mnoštvo ljudi kada su Garminove mreže srušene krajem prošle sedmice.


Danas je kompanija priznala ono što je prijavljeno i tokom vikenda: Garminove sisteme pogodio je napad ransomware-om, a hakerska grupa zatražila je plaćanje u iznosu od 10 miliona američkih dolara kako bi dešifrovala mreže kompanije i vratila njene proizvode u punu ispravnu upotrebu. Takve šeme obično zahtijevaju plaćanje u kripto valuti, najčešće u Bitcoinu ali, sve više, kripto valutu za privatnost pod nazivom Monero.

Garmin u svom službenom saopćenju za javnost nije pružio puno podataka, osim što je potvrdio da je prekid nastao zbog napada i napomenuo da se čini da se podacima kupaca ne pristupa ili na bilo koji način utječu na njih. Kompanija će postepeno obnoviti sav pristup svojim sistemima za potrošače u narednim danima.

Prema Sky Newsu i drugim izvorima napad je izvršen ransomwareom WastedLocker-a, a vjeruje se da ga je izvela ruska hakerska grupa poznata kao Evil Corp. Prošlog decembra, ministarstvo finansija Sjedinjenih Država najavilo je sankcije protiv Evil Corp.-a zbog njegove prijavljene uloge u razvoju zlonamernog softvera Dridex i radu s ruskom obaveštajnom službom za napad na zapadne kompanije.

Američkim kompanijama je zabranjeno da posluju s organizacijama i pojedincima koje je američka blagajna sankcionisala, pa ako je Garmin uplatio kripto slučajni slučaj - za kojeg se navodi da iznosi čak 10 miliona dolara - kako bi dobio ključ za dešifriranje, onda će to možda biti prekršaj zakona u postupku.

Za sada se još uvijek postavlja pitanje: Da li je Garmin platio otkupninu, a ako jest, koliko je to bilo i na koji način? A ako je kompanija uplatila, hoće li to onda stvoriti probleme američkoj blagajni zbog ugovora s sankcioniranom stranom strankom? Moguće je da će ova razorna i potencijalno vrlo skupa kratkotrajna glavobolja za Garmin dugoročno biti još bolnija.