Francuska središnja banka planira u 2020. pokrenuti vlastitu digitalnu valutu – digitalni euro

Guverner francuske središnje banke François Villeroy de Galhau izrazio želju da Francuska postane prva država koja će stvoriti vlastitu digitalnu valutu.

Francuska središnja banka objavila je svoje planove vezane za pilot-projekt kojim žele pokrenuti vlastitu digitalnu valutu – digitalni euro u 2020.

Guverner francuske središnje banke François Villeroy de Galha naglasio je kako želi da Francuska bude prva država koja će uvesti digitalnu valutu te je najavio kako namjeravaju započeti s raspisivanjem natječaja za projekte (za privatne sektore) te da će banka do kraja prvog kvartala 2020. godine početi testiranje digitalnog eura.

Digitalni euro će za početak koristiti samo banke i financijske institucije te neće uključivati plaćanja u maloprodaji. Villeroy je dodao i da će se digitalnoj valuti za maloprodajne kupce pristupiti s posebnim oprezom.

Prednosti digitalnog eura

Guverner je naglasio kako postoje tri prednosti izdavanja digitalnog eura. Prvo, klijentu bi zajamčili pristup novcu središnje banke. Drugo, učinkovita tokenizacija eura ubrzala bi proces nagodbe. Kao treću prednost ističe da će se osigurati suverenitet Francuske nad privatnim inicijativama za digitalne valute poput Facebookove Libre.

Francuska se na taj potez odlučila zbog toga što Kina nastavlja s razvijanjem svoje digitalne valute Renminbi, Europska centralna banka razmišlja o svojoj digitalnoj valuti, a vlade diljem svijeta pridaju puno veću pažnju blockchain tehnologiji.

Protiv Libre

Još u rujnu ove godine, Francuska je odlučila da će blokirati razvoj Facebookove kriptovalute Libre s objašnjenjem da ona prijeti monetarnom suverenitetu. Bruno Le Maire , francuski ministar ekonomije i financija, na konferenciji OECD-a o kriptovalutama rekao je da u ovakvim okolnostima ne žele odobriti razvoj Libre na europskom tlu.

Villeroy je na sličan način kritizirao Facebookov projekt „Libra“ rekavši da „naglašava rupe u zakonima“. Uz to, dodao je da ako izdavatelji stablecoinova žele nuditi bankarske usluge poput depozita, financijskih ulaganja i zajmova, u tom će slučaju morati dobiti dozvolu banaka u svim zemljama u kojima posluju. U suprotnom, te bi aktivnosti bile nezakonite.

Francuska – vodeća u usvajanju kriptovaluta i blockchaina

Kada je u pitanju usvajanje blockchain tehnologije i bitcoina, čini se da je Francuska jedna od vodećih zemalja u usvajanju kriptovaluta i blockchain tehnologije jer je njena vlada do danas pokrenula i ohrabrila brojne industrijske projekte.

Krajem studenog 2019. prvi zamjenik guvernera Banke Francuske pozvao je na platne sustave i nagodbe u Europi temeljene na blockchainu. Francuska se također pojavila kao glavna zemlja kada je u pitanju usvajanje najveće kriptovalute, bitcoina (BTC).

1 Like

Mislim da smo pisali o ovome, ako vas mogu zamoliti u budućnosti da postujete pod kategoriju Crypto News

https://forum.crypto.ba/t/centralna-banka-francuske-izdaje-svoju-kripto-valutu/3546

U redu. Dogovoreno.

1 Like