Fiskalni računi bi se u RS-u uskoro mogli izdavati i putem maila ili SMS

Nacrtom zakona o fiskalizaciji u Republici Srpskoj, koji je utvrđen na nedavno održanoj sjednici Vlade Republike Srpske, kako su za Klix.ba kazali iz Ministarstva finansija RS-a, uređuju se predmet, obveznici i postupak fiskalizacije.

Ovim nacrtom, kažu, predložene su izmjene dosadašnjeg sistema kontrole prometa putem fiskalnih kasa u tehničkom smislu, čime se stvaraju zakonske osnove za uvođenje novog sistema fiskalizacije.

“Planirano je da se propisani podaci iz fiskalnog uređaja preuzimaju putem softverske aplikacije Poreske uprave Republike Srpske, na osnovu čega će se upravljati procesorom fiskalnih računa svakog obveznika fiskalizacije od njegovog iniciranja do gašenja i kreiranja analiza i izvještaja”, kazali su nam iz Ministarstva finansija RS-a.

Ovaj sistem će biti baziran na blockchain tehnologiji, koja je sigurnija, bit će jeftinije za poreske obveznike i jednostavnije za kontrolu. Podaci s fiskalnih kasa će se, kažu, u realnom vremenu dostavljati Poreskoj upravi Republike Srpske.

“Fiskalni uređaji nove generacije se zasnivaju na kvalitetnim i naprednim sigurnosnim elementima i mogućnostima kojima uređaj raspolaže, uključujući mogućnost štampanja i skeniranja QR kodova. Fiskalni račun nove generacije bit će moguće, osim štampanja, izdati i na druge načine, kao što je slanjem mailom, aplikacijom, SMS-om, prikazom QR koda na ekranu”, pojasnili su iz ministarstva.

Razlozi za donošenje novog zakona, ističu, sadržani su u potrebi daljnjeg razvijanja i unapređenja postojećeg sistema fiskalizacije, koji će dovesti do povećanja stepena kontrole nad prometom robe i usluga, a samim tim i povećanja poreskih prihoda i smanjenja sive ekonomije.

“Vlada Republike Srpske se opredijelila da rastereti poslovnu zajednicu i predložila da trošak inicijalne fiskalizacije snosi Republika Srpska. Dakle, poslovni subjekti neće imati troškova. Kada je riječ o troškovima fiskalizacije za budžet, rano je još govoriti o potrebnim sredstvima, jer je Zakon o fiskalizaciji tek u formi nacrta te će se u završnoj fazi njegove izrade znati koliko će sredstava biti potrebno”, kazali su iz ministarstva.

Ono na čemu se još radi kako bi se popravilo stanje u privredi jeste i Nacrt zakona o dopuni Zakona o fondu za razvoj i zapošljavanje RS-a. Jedan od ciljeva Fonda za razvoj i zapošljavanje RS-a je, istakli su, podrška razvojnim projektima u vezi s povećanjem zaposlenosti i podrškom funkcionisanju tržišta rada u RS-u.

“Imajući u vidu potrebu za zadržavanjem kadrova na domaćem tržištu rada, koja je jednim dijelom zavisna od rješavanja zahtjeva za povećanom potražnjom sredstava za stambenim kreditima od fizičkih osoba, kao i potrebe za dodatnim stimulisanjem stambenog zbrinjavanja građana Republike Srpske, podršku pronatalitetnim politikama i razvoju tržišta rada, nacrtom je predložena dopuna zakona na način da se sredstva Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske mogu plasirati u kredite i fizičkim osobama za stambeno zbrinjavanje”, poručili su iz Ministarstva finansija RS-a.

Izvor

Fiskalni računi bi se u RS-u uskoro mogli izdavati i putem maila ili SMS-a

1 Like

Pitam se kad će u Sarajevu uzeti u obzir Blockchain tehnologiju kako bi transparentno prikazali prilive PDV-a i ostale stvari koje u zadnjih 20+ godina su podležne malverzacijama jer se radi u Excel tabelama :smiley:

Jedan odličan komentar na ovo sve

image

1 Like

Šta nije jasno kad ima formula za raspodjelu …

3 Likes