Filecoin FIL je konačno stigao

Decentralizirana mreža za skladištenje ( storage network ) Filecoin konačno je lansirala svoj dugo očekivani FIL token kojem je neočekivano cena skočila za 630% samo nekoliko sati nakon lansiranja.

FileCoin

Po lansiranju, FIL je imao početnu cenu od 28,61$ dostigavši kratkotrajni vrhunac od 208,95$. FIL je od tada pao na trenutnu cijenu od 65,03$ po CoinGecko. Slično tome, njegov market cap intenzivno je fluktuirao, porastao je sa 421 milion dolara na vrhunac od 1,5 milijardi dolara pri lansiranju i od tada je pao na 1,06 milijardi dolara.

Filecoin je decentralizovana usluga dijeljenja i skladištenja datoteka, dizajnirana da pruži pouzdana rješenja za dugoročno skladištenje i konkurentne cijene skladištenja. Korisnici mogu skladištiti datoteke na Filecoin ili biti plaćeni za skladištenje podataka drugih korisnika. Oni koji “kopaju” skladištenje podataka daju izvorni token platforme, FIL. Razmjene FIL-a bilježe se na blockchain-u i koriste se za provjeru ispravnosti skladištenja korisničkih podataka.

Lansiranje tokena uslijedilo je tri godine nakon što je Filecoin pokrenuo jednu od najvećih ponuda tokena u 2017. godini, koja je zabeležila prodaju od preko 205 miliona dolara. Postupak lansiranja, međutim, nije tekao glatko. FIL-ovo putovanje do mainnet-a obeležili su kašnjenja i pobuna investitora protiv Protocol Labs-a u avgustu.

Crypto Exchange Kraken već je najavio podršku, upozoravajući trgovce na visoku volatilnost :

“Drago nam je da možemo da objavimo da će Filecoin (FIL) biti ulistan na Kraken od 15. oktobra.
Ovo će biti ‘mainnet listing’, što znači da će trgovanje započeti što je prije moguće nakon što mainnet Filecoin-a krene i transferi na mreži budu omogućeni.
Mainnet listing može biti izuzetno nestabilan u smislu kretanja cene, što može pružiti sjajnu priliku iskusnim trgovcima i investitorima. Međutim, većini trgovaca novajlijama savjetuje se dodatni oprez. "

Dobih informaciju maloprije da je neko prodao bruku “TESTNET” filecoina te da je napravio ogromnu štetu

Jel zna neko kineski? :smiley: