Federalci dižu optužnicu protiv sjevernokorejskih kripto hakera zbog masovne pljačke

DOJ je imenovao trojicu vojnih hakera za koje tvrdi da stoje iza ogromne sjevernokorejske zavjere za cyber napad vrijedne više milijardi dolara.


Američko Ministarstvo pravde danas je otpečatilo optužnice protiv troje sjevernokorejskih vojnih hakera zbog krađe i iznude više od 1,3 milijarde dolara od finansijskih institucija i kompanija te pokretanja zlonamernih kripto aplikacija i lažnih blockchain platformi.

Nezapečaćena optužnica iznijela je navode protiv Jona Chang Hyoka; Kim Il; i Park Jin Hyok, hakeri u kasnim 20-im i srednjim 30-im godinama koji su bili dio vojne obavještajne agencije Demokratske Narodne Republike Koreje.

DOJ je otkrio i slučaj u kojem se kanadsko-američki Kanađanin Ghaleb Alaumary izjasnio krivim za pranje novca za pljačku kripto banke koju su izvršili sjevernokorejski hakeri u februaru 2019. Alaumaryu prijeti maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

“Kao što je izloženo u današnjoj optužnici, operativci Sjeverne Koreje, koristeći tastature umjesto pištolja, kradući digitalne novčanike kriptovaluta umjesto vreća gotovine, vodeći su pljačkaši banaka u svijetu”, rekao je pomoćnik državnog tužioca John C. Demers iz Nacionalnog ministarstva pravde odjeljenje za sigurnost, u izjavi.

Neotpečaćena optužnica temelji se na optužbama FBI-a iz 2018. godine protiv kibernetskih napada Sjeverne Koreje. 2018. FBI je optužio sjevernokorejsku vojsku za ogromnu zavjeru zločina.

Te optužbe uključuju cyberattack na Sony Pictures Entertainment i AMC kina u 2014. godini, odgovor na njegovo izdanje “Intervjua”, komični film Seth Rogena i Evana Goldberga o izmišljenom atentatu na lidera Sjeverne Koreje, Kim Jong-una.
Osim toga, DOJ je optužio dvojicu Sjevernih Korejaca za stvaranje WannaCry 2.0 ransomware-a 2017. godine, ogromnog napada na cyber-sigurnost koji je održao otkupninu preko 300.000 kompanija, zahtijevajući Bitcoin.

Ostali kripto zločini navedeni u optužbama uključuju puštanje zlonamjernih kripto aplikacija, uključujući Kupay Wallet, CoinGo Trade, Dorusio, CryptoNeuro Trade, koji bi sjevernokorejskim hakerima osigurali zaklon u računarima žrtava, navodi se u današnjoj izjavi DOJ. .

Tu je bila i ICO 2017. i 2018. „Marine Chain Token“, projekta koji je ponudio „djelomično vlasništvo u brodovima“. Optužnica je također hakere optužila za krađu preko 100 miliona dolara iz različitih kripto projekata.

Oni koji su danas proglašeni neotpečaćenim optužnicom, ako bi bili osuđeni, suočili bi se sa 35 godina zatvora.

Izvor: Feds Charge North Korean Crypto Hackers Over Massive Heist - Decrypt

1 Like

Mogu im staviti soli na rep ako se nalaze u S.Koreji,a ionako rade za drzavu a ne za sebe.