Facebook pokrenuo besplatnu uslugu igranja na cloud-u za Android i web browser

Dok Microsoftov xCloud i Google-ova Stadia pokušavaju promijeniti industriju igara svojim tehnologijama za streaming igara u oblaku, Facebook Gaming ide drugim putem uvođenjem igara zasnovanih na oblaku koje se mogu trenutno igrati bez preuzimanja u Facebook aplikaciji ili pretraživaču.

Za početak, Facebook će na platformu uvesti samo besplatne naslove, što je ipak ogroman napredak u domenu mobilnih igara. Također naglašavaju kako će uvesti samo one igre koje tolerišu kašnjenje, jer shvataju da trenutna generacija infrastrukture igara u oblaku nije predviđena da osigura redovan rad igara bez kašnjenja.

Za razliku od Google Stadia ili Microsofta xCloud, Facebook funkcija igara u oblaku jednostavno će preuzeti potrebne datoteke igara direktno u samu aplikaciju ili pregledač. To se može učiniti na dva načina - potpune, besplatne mobilne igre na ponovo pokrenutom odredištu za Play ili kao oglasi u oblaku koji se mogu igrati. Oglasi koji se mogu reproducirati u oblaku osmišljeni su kao demonstracije koje programerima igara mogu pomoći da dođu do šire publike.

Neki od naslova koji će biti dostupni od ove sedmice su :

  • Asphalt 9: Legends by Gameloft
  • Mobile Legends: Adventure by Moonton
  • PGA TOUR Golf Shootout by Concrete Software, Inc.
  • Solitaire: Arthur’s Tale by Qublix Games
  • WWE SuperCard by 2K

Korisnici će moći odabrati vlastita Imena igrača i Avatare na temu igara, koji će biti vidljivi prilikom povezivanja s prijateljima ili kolegama u igrama. Kao što se očekivalo, napredovanja igrača i kupovine u igri sinhronizirat će se s korisničkim nalogom na svim uređajima.

Za one koji koriste web pretraživač, Facebook je stvorio novi dom za igre na njihovoj platformi, kojem možete pristupiti ovdje. Što se tiče mobilne aplikacije, ove nove igre bit će samo na Androidu, jer su Apple-ove politike igara u oblaku trenutno vrlo restriktivne.

Facebook Gaming prvo izlazi u SAD, posebno u Massachusettsu, New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Delaware, Pennsylvania, Maryland, Washington, DC, Virginia i West Virginia. Očekuje se da će uskoro krenuti i šire predstavljanje.

1 Like