Europska odbrana enkripcije

Pozitivne vijesti za sve kripto-entuzijaste i ljubitelje digitalnih prava i sloboda dolaze iz Europske unije. Državnički prijedlozi da se enkripcija komunikacija banuje zbog potencijalnog rizika od korištenja od strane kriminalnih, terorističkih i drugih grupa, danas ne izgleda toliko realno.

Povjerenstvo Europskog komiteta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) podnijelo je zahtjev prijedloga kojim se zahtjeva izmjena temeljnih prava Europske unije, sa proširenjem na digitalna prava na privatnost, pri čemu se uvodi prohibicijama državama članicama da dalje donose, postupaju i sprovode inicijative i zakone koji banuju enkripciju.

U prijedlogu stoji da “Ova uredba ima primarni cilj osigurati učinkovitu i jednaku zaštitu korisnika pri korištenju istovrijednih usluga, kako bi se osigurala zaštita povjerljivosti, bez obzira na odabrani tehnološki mediji.

Draft ove izmjene zakona podrazumjeva promoviranje zaštite korisničkih komunikacija, kao temelj digitalnih prava, koje nimalo ne odvaja od prava na slobodu mišljenja, vjeroispovjesti, informiranja i slobode izražavanja.

Aktivistička zajednica je dobila nove prijatelje i na ovakvom činu, potrebno se barem malo radovati.

Liberalizacija enkripcije i “banovanje bana enkripcije” znači dostizanje širokog spektra digitalnih prava koji podrazumjevaju slobodu privatnosti, anonimnosti i tajnosti. Također, dodani paragraf podrazumjeva da svako dešifriranje ili obrnuti inžinjering prema enkriptovanim komunikacijama i podacima korisnika, mora rezultirati prohibicijom.

Iako Velika Britanija, Poljska i mnoge druge zemlje Europske unije već godinama pokušavaju odsvirati kraj enkripciji komunikacija, pod osnovnim argumentom da enkripcija onemogućava i otežava borbu protiv terorizma i umanjuje napore koje ove zemlje sprovode, izgleda da enkripcija svira posljednje note njima.

Jedini problem koji se nameće jeste problem digitalnih prava i enkripcije komunikacija u Velikoj Britaniji, jer u procesu Brexita (napuštanja Europske unije), Britanija bi mogla biti zemlja koja će se naći na crnoj listi digitalnih sloboda i prava.

Nadamo se da će ovaj zakon biti usvojen, jer bi tada nastupila sasvim nova era digitalne slobode i na kraju, slobode ljudskih prava.

3 Likes

Ne znam jesi čula za slučaj NASA-inog naučnika kojeg su zatvorili granični policajci SAD-a, isključivo zbog njegovog imena. Ime mu je porijeklom sa bliskog istoka, nije veliko iznenadjenje da je zato “nasumično izdvojen za provjevu”. Držali su ga u pritvoru dok nije otključao telefon sa povjerljivim podacima iz NASA-e, koje naravno niko tu od granične policije nije autoriziran da vidi. Tek su ga pustili nakon ne znam koliko sati kad je na kraju otključao telefon i pokazao podatke. Ako se tako nešto može desiti naučniku koji je ugledan i čije ime nešto znači u naučnim krugovima, šta bi se onda moglo desiti nama, običnim ljudima? Od tada više nigdje ne idem van zemlje bez da mi je svaki uređaj enkriptovan, mada se sad pitam koliko bi mi i to pomoglo…

Super je članak, čekam još tvojih tekstova da čitam. :slight_smile:

3 Likes

Odličan primjer. U sigurnosnim studijama, enkripciju bi mogli okarakterisati kao pitanje koje se sekuritizira u digitalnom dobu. Sekuritizacija podrazumjeva vid kontruisanja određenih stvari u sigurnosnu prijetnju, najčešće u subjektivnoj argumentaciji i usmjerenoj prema civilnom sektoru i društvu.
Tako je sekuritizirano pitanje izbjeglica, imigranata, subjektivno promišljanje o imenima kroz formu nacionalne pripadnosti (primjer za to je ovaj naučnik iz tvog teksta.)
Bojim se da će, ako je sekuritizacija i digitalnog prostora i enkripcije već sada na ozbiljnom nivou, u budućnosti ona predstavljati isključivu frontu borbe za primarna ljudska prava.
Završavam dio svoje teze o borcima za slobodu Interneta i enkripcije, te sekuritiiziranju digitalnog prostora, pa se nadam da ću uspjeti da ga objavim i ovdje kada predam finalizirani rad.

Hvala ti na čitanju! Tvoj tekst na Steemit-u je fantastičan :slight_smile:
(btw. ne znam jesi li čitao knjigu Siferpank/Assange, Applebaum i Zimmerman, u njoj se nalazi poprilično veliki broj iskustava sa aerodromima i sigurnosnim službama širom svijeta, te koja im je matrica djelovanja ukoliko postoji suspekcija o “nezakonitim digitalnim aktivnostima”. Mada su oni reprezenti aktivizma, bitno je promišljati o trenutnim zakonima u UK i USA kao mogućom primjenom na kompletno društvo.)

2 Likes

Nisam čitao, morat ću. Još sam relativno nov u cripto svijetu pa se edukujem koliko mogu. Primarno se to svodi na čitanje članaka na Medium-u i Steemit-u vezano za net neutrality, security i blockchain.

Hvala ti za pohvalu :slight_smile:, trudim se da dočaram zaista kakav je svijet programiranja, a ne da lažem ljude sa marketinškim trikovima kako je programiranje divno i bajno, i kako ljudi pišu code sa neke plaže na Baliju. 90% programera su obični ljudi, sa običnim, ovozemaljskim problemima, koji žive normalnim životima. Toliko ima novih, potencijalnih programera u stvaranju koji to ne znaju, nego misle da smo mi neki genijalci, majstori svog zanata. Tek sad shvatam da što više učim, vidim koliko malo zapravo znam.

Nadam se da čemo što prije organizirati Meetup ovdje u Sarajevu, rado bih da te slušam uživo. :slight_smile:

2 Likes