EUROPOL akcija: "pronađena farma" za rudarenje kripto valuta

U saradnji sa EUROPOLOM policija u Vogošći pronasla ‘farmu’ za rudarenje kriptovaluta Mašine vrijedne više od milion dolara.

Ono što meni nije lično jasno, da šta znači riječ “pronađena” ?

Da li je oprema bila ukradena, da li su struju krali pa ih zbog toga “pronašli”

Izvor:
image

https://twitter.com/SenadOmer/status/1656955110725959680?t=j7r_0VCu_dFFFHU_wzBuKw&s=33

1 Like

Vjerovatno porezi i struja. Ne znam ima li kakav limit ko fizičko lice da možeš imat ovih minera.

1 Like

Pa dok god nema zakona o kripto valutama i rudarenju, ne znam šta mene spriječava da kupim 100. kompjutera, upalim ih u svoju struju i gledam kako rade, a da pri tome plaćam struju legalno.

Jer siguran sam da elektroprivreda ne može ovo prebaciti na “industrijsku” struju, jer Zakonom nije definisano ništa vezano za rudarenje, zato su mnogi i došli u BiH.

Mali porezi, jeftina struja, lako “podmazati”.

Živo me interesuje razlog zašto je ovo “pronađeno” na ovaj način.

4 Likes

Ne možeš tek tako povući 100KW iz mreže i reći ja imam pravo, vjerovatno nam je objašnjeno sve u ugovoru sa elektrom koji nismo pročitali.

Pogledajte malo širu sliku o kakvoj akciji je rijec pa ce biti jasnije. Majneri su “usput” u cijeloj prici, da su pronadjene kisele paprike u vrijednosti od nekoliko miliona takodjer bi bile zaplijenjene.

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/829262/akcija-start-u-kojoj-su-uhapseni-hadzibajric-i-ostali-u-vogosci-zaplijenjena-visemilionska-imovina-satovi-automobili-luksuzni-nakit

sheesh :smiley:

Operativno-taktička akcija „Start“ koju su realizovali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, rezultat je višemjesečne intenzivne saradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dao je značajan doprinos u pripremi ove akcije.

Pa ova akcija vezana za onog bivšeg načelnika :smiley:

On je nacelnik od 2008 i jos je na toj poziciji, i bio je proglasen nekad za nacelnika godine …Uradio je dosta dobrih stvari za opstinu ali to ga ne opravdava za postupke i odluke koje su doprinjele licnom bogacenju …Pise vam neko ko se tu rodio i zivio preko 50 god u toj opstini Stari Grad…

2 Likes

Obzirom na količinu i kvalitativno i finansijski pitanje otkud toliko mašina, a nisu prošle nikakvu carinsku proceduru, odnosno da se zaključiti da su na crno uvezene. To se hoce reći.

1 Like