Europol akcija: "Pozivni centri koji su prodavali lažne kriptovalute ugašeni u Bugarskoj, Srbiji i na Kipru"

Iako je vijest starija par mjeseci, smatram da je potrebno da znamo šta se dešavalo u Srbiji i okolini.

Policijske i pravosudne vlasti iz Bugarske, Kipra, Nemačke i Srbije, uz podršku Europol-a i Eurojust-a, udružile su se protiv organizovanih kriminalnih grupa uključenih u online investicionu prevaru.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od različitih kriminalnih aktera koji deluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike sume novca u lažne šeme sa kriptovalutama. Europol je osnovao Operativnu Radnu Grupu za podršku međunarodnoj istrazi.

15 uhapšenih, 14 u Srbiji i jedan u Nemačkoj;
261 osoba ispitana, neke od njih čekaju suđenje (42 u Bugarskoj, 2 na Kipru, 3 u Nemačkoj i 214 u Srbiji);
22 pretražene lokacije (5 u Bugarskoj, 2 na Kipru, 15 u Srbiji), uključujući: 4 pozivna centra i 11 prebivališta u Srbiji; 2 prebivališta na Kipru; 2 kompanije i 3 prebivališta u Bugarskoj.
Zaplijenjeno je 3 hardverska novčanika sa oko 1 milion dolara u kriptovalutama i oko 50 000 eura u gotovini, 3 vozila, elektronska oprema i rezervne kopije podataka, dokumenti.

Gubitak od najmanje 2 miliona eura

Osumnjičeni su koristili oglase na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na web stranice koje su prikriveno operisali kriminalci i koje su nudile izgledno izvanredne investicione prilike u kriptovalutama. Žrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo su ulagale niske trocifrene sume. Lažni porast cena koji je navodno donosio velike profite investitorima zatim ih je ubedio da prenesu veće iznose.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta nemačkim žrtvama veća od dva miliona evra, dok i druge zemlje kao što su Švajcarska, Australija i Kanada imaju žrtve. Istraga sugeriše da je broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno mnogo veći. To bi značilo da ilegalna zarada koju su generisale kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, može biti u stotinama miliona evra.

Europol je podržao ovu istragu od juna 2022. godine, nakon početnog zahteva od Nemačke. Tokom istraživanja, Europol je olakšao razmenu informacija, pružao analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti.

Tokom dana akcije, Europol je poslao dva stručnjaka u Bugarsku i Srbiju da u realnom vremenu provere operativne informacije u bazama podataka Europol-a kako bi pružili tragove istražiteljima na terenu. Stručnjaci su takođe pružili tehničku stručnost za ekstrakciju informacija iz mobilnih uređaja i IT infrastrukture.

Na dan akcije, Eurojust je bio domaćin koordinacionog centra za olakšavanje razmene informacija i podršku saradnji između uključenih vlasti tokom operativnih aktivnosti.


Sedište Europol-a je u Hagu, u Holandiji, i podržava 27 država članica EU u njihovoj borbi protiv terorizma, sajber kriminala i drugih ozbiljnih i organizovanih oblika kriminala. Europol takođe sarađuje sa mnogim ne-EU partnerskim državama i međunarodnim organizacijama. Od raznih procena pretnji do prikupljanja obaveštajnih podataka i operativnih aktivnosti, Europol ima alate i resurse koji su mu potrebni da uradi svoj deo u činjenju Evrope sigurnijom.

Izvor: Europol