Ethereum se kreće prema ETH 2.0 pomoću mreže „Super Experimental“ Testnet

Steklo je kratkotrajna mreža za testiranje dizajnirana da demonstrira jednu metodu za održavanje mreže Proof Of Stake ( dokaz o udjelu ).

Ethereum 2.0 - predstojeći blockchain s dokazima o udjelu koji obećava da će biti brži i jeftiniji od trenutne mreže - sprema se za implementaciju.

Programeri u nekoliko Ethereum softverskih laboratorija, kao dio ETH Global Scaling Hackathon projekta pod nazivom Rayonism, danas su pokrenuli ono što je jedan istraživač nazvao „super eksperimentalnom testnom mrežom Eth1-Eth2 nakon spajanja“.

Testnet, poznat kao Steklo, ima za cilj istraživanje novog načina izvršavanja i finalizacije transakcija.

Od svog stvaranja, Ethereumov konsenzusni mehanizam - način na koji potvrđuje transakcije i dodaje nove blokove u blockchain - oponaša Bitcoin.

I bitcoin i Ethereum zahtijevaju od korisnika da “miniraju” tokene, što se izjednačava sa posvećivanjem njihove računske snage rješavanju teških kriptografskih zagonetki - a zatim nagrađivanjem u tokenima i naknadama ako su prvi to učinili na mreži.

Ethereum 2.0, koji je pokrenut u decembru, ali još uvijek nije funkcionalna mreža, to mijenja. Trenutno se razvija, novi blockchain s dokazima o udjelu oslanjat će se na korisnike koji zaključavaju svoj Ethereum kao način provjere legitimnosti transakcija. Provjerivači koji ostaju povezani s mrežom i pomažu joj osigurati zarađuju ETH kao nagradu. Oni koji pokušaju napasti mrežu ili ne ostanu na mreži mogu izgubiti svoj „uloženi“ depozit.

Iako je početna misao programera jezgre Ethereuma bila da nastave dodavati nadogradnje Ethereuma 2.0 dok ne zamijeni trenutnu mrežu Ethereum, novi pristup „rajonizma“ - ako se usvoji - održava i spaja dva različita sistema: transakcije će se dogoditi na trenutnoj mreži dok bi se konsenzus ili finalizacija tih transakcija dogodio na onome što trenutno mislimo kao Ethereum 2.0.

Ali, da bi isprobali koncept, programeri prvo trebaju, naravno, testnet. Tu Steklo nastupa. Posao je obuhvaćao suradnju tri klijenta Ethereuma - uključujući Geth, softverski klijent koji koristi više od 80% računara s Ethereum blockchain-om, kao i Besu i Nethermind. Ali za sudjelovanje trebali su i Eth2 klijenti Teku, Prysm, Lighthouse i Nimbus.

Viši menadžer proizvoda Besu klijenta Sajida Zouarhi rekao je za Decrypt da je sve dio procesa izgradnje bolje mreže - i nešto u čemu su timovi rado sudjelovali: „Ono što se nadamo da ćemo naučiti kroz Rayonism Hackathon je kako ćemo skalirati Ethereum. Preciznije, šta nam je potrebno da bismo došli do Ethereuma 2.0 u pogledu specifikacija, performansi i razvoja. Dakle, eksperimentiramo s spajanjem i oštrinom Eth1-Eth2 tesneta da bismo to shvatili. "

To je reklo, “Steklo će biti kratkotrajna test mreža”, rekla je. “Ne bi trebalo trčati duže od jednog dana.” Prema istraživaču Ethereum fondacije Diederiku Loerakkeru, duža mreža testiranja trebala bi izaći sljedeće sedmice.

Dakle, ako se nadate da ovo znači da je brži i sigurniji Ethereum 2.0 iza ugla, još uvijek morate pričekati. Rekao je Zouarhi, “Steklo je samo korak 1 od N na putu do Eth2.”

Izvori:

https://twitter.com/protolambda/status/1388093066993668098?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1388093066993668098|twgr^|twcon^s1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F69635%2Fethereum-moves-toward-eth2-super-experimental-testnet