Promjeni temu: Dan Noć

Ethereum (ETH)


#1

Mreža Ethereum posebna je po tome što od prvog dana ima intenzivnu podršku i internetske zajednice i velikih kompanija poput Microsofta, a mogla bi postati budućnost interneta, jer će dokinuti potrebu za online posredništvima

Bitcoin je još uvijek vladar svijeta digitalnog novca, takozvanih kriptovaluta od kojih se jedna ipak u vrlo kratko vrijeme prometnula u ozbiljnog konkurenta što ozbiljno prijeti Bitcoinu. Valuta pod nazivom Ether, u sklopu mrežnog protokola Ethereum, puštena je u promet na ljeto prošle godine, a već danas u trgovanju dostiže polovicu bitcoinovog volumena od pedesetak milijuna dolara dnevnog prometa, izguravši time bez ikakvih poteškoća Litecoin koji je dugo držao drugo mjesto.

Bitcoinu su za takav rezultat trebale godine postupnog razvoja pa se dakako nameću pitanja – što to izdvaja Ethereum od ostalih kriptovaluta te donosi li on nešto neku ozbiljnu promjenu?

Mreža Ethereum bazirana je na Blockchain tehnologiji koju je osmislio anonimni autor Bitcoina, no posebna je po tome što za razliku od glavnog konkurenta od prvog dana ima intenzivnu podršku i internetske zajednice i individualnih ulagača i velikih kompanija poput Microsofta. Nadalje kroz inovativna tehnička rješenja lako izbjegava probleme koji trenutno ozbiljno prijete Bitcoinu. Te naposljetku donosi sa sobom obećanje revolucionarne nove primjene Blockchain tehnologije koja bi mogla značajno preobraziti Internet kakav danas poznajemo.

Protokol je osmislio mladi kanadski programer, vizionar i internetski novinar ruskog podrijetla Vitalik Buterin s nepunih dvadeset godina te ga je pokrenuo u suradnji s podjednako svestranim Gavinom Woodom. U najkraćim crtama mogli bismo reći da su pokretači Ethereuma htjeli postići decentralizirano svjetsko računalo, koje bi ljubitelji SF-a mogli primjerice predočiti kao »Mainframe«; centralnu jedinicu iz romana Williama Gibsona »Neuromancer«.

Autonomsnost Ethera

Naime sama valuta Ether je tek jedan od alata, a ne konačna svrha Ethereuma, dok je mreža zamišljena kao decentralizirana platforma za izvršavanje aplikacija (u Etereumu ih nazivaju »pametnim ugovorima«). Zamislimo neku računalnu aplikaciju »u oblaku« (poput googlevih ili facebookovih servisa), ali koja umjesto računalnog poslužitelja smještenog na nekoj konkretnoj lokaciji (recimo velikim »serverskim farmama«) za istu namjenu koristi već spomenutu Blockchain tehnologiju, odnosno samoodrživu kriptografski zaštićenu mrežu individualnih distribucijskih jedinica - odnosno »čvorova« što ih održavaju sami korisnici. Prvenstvena namjena takvih aplikacija bilo bi reguliranje nekog poslovnog odnosa između stranaka među kojima ne postoji uzajamno povjerenje. Recimo između ponuđača i korisnika neke usluge. Trenutno se takvim posredovanjem bavi niz izrazito uspješnih internetskih kompanija poput Ubera, Kickstartera, Airbnb ili pak velikih mjenjačnica digitalnog novca. No sve bi te poslove umjesto posredničkih tvrtki koje kontroliraju proces razmjene i na tome dobro zarađuju mogle obavljati decentralizirane aplikacije, odnosno već spomenuti »pametni ugovori«. Svrha kriptovalute Ether pritom je dvojaka – ona služi kao »gorivo« koje se koristi pri postavljanju aplikacija u mreži, ali analogno Bitcoin protokolu i kao sredstvo za motiviranje takozvanih »rudara« koji održavaju mrežu na životu.

Isto kao što Bitcoin opisuju kao budućnost novca jer dokida potrebu za posredništvom financijskih ustanova u novčanim transakcijama, tako bi i Ethereum lako mogao postati budućnost interneta, jer će dokinuti potrebu za raznim oblicima online posredništva. Istini za volju Ethereum je, iako na njemu radi veliki broj i plaćenih programera i individualnih entuzijasta, tehnološki daleko od toga da istisne velike igrače internetskog biznisa. Štoviše još na njemu nisu niti zaživjele uspješne poslovne aplikacije. No zato je puno bliže tome da istisne Bitcoin kao glavnu digitalnu valutu. Primjerice donedavno je cijena drugih digitalnih valuta bila izravno povezana s cijenom Bitcoina, pa bi kad pada ovaj padale i sve ostale. Ether se pak u tom pogledu pokazao potpuno autonoman te je u razdoblju pada bitcoina neometano i strelovito rastao.

Zaobilaženje problema

Doduše, za razliku od Bitcoina čija se cijena u posljednje vrijeme razmjerno stabilizirala cijena Ethera podložna je kockarskim špekulacijama investitora pa divlja uz promjene od 80 i više posto na mjesečnoj, pa čak i tjednoj razini. Čini se da iako postoji svijest da je Ethereum još uvijek uvelike tehnološki »mačak u vreći« čije bi se obećanje potpuno decentralizirane razmjene moglo pokazati neizvedivo ili barem nepraktično, široka podrška koju dobiva od raznih aktera na internetu snažno motivira investitorski interes te se dnevni volumeni trgovanja kreću na razinama od oko 25 milijuna, a ukupna kapitalizacija (zbroj tržišne vrijednosti svih udjela) oko milijarde američkih dolara. Optimizmu koji prevladava kad je u pitanju Ethereum protokol doprinose lakoća s kojom zaobilazi probleme koji muče Bitcoin. Primjerice problem premale veličine transakcijskog bloka koji sve više zagušuje Bitcoin mrežu, a oko čijeg se rješenja korisnici ne mogu dogovoriti, u Ethereumovom je protokolu u potpunosti je izbjegnut pomoću promjenjive veličine bloka, prilagodljive trenutnim potrebama mreže.

Dodatan poticaj predstavlja i vjera velikih kompanija u njegov značaj pa je veoma pozitivno odjeknula vijest da je Microsoft krajem prošle godine objavio set alata za poslovne korisnike namijenjen za rad u Ethereum protokolu.

Činjenice govore da Ethereum zasad uspješno i visoko leti ne krilima obećanja novih revolucionarnih tehnoloških rješenja, ali tek ostaje za vidjeti hoće li ispuniti barem dio očekivanja koja se stavljaju pred njega i tako značajno promijeniti internetski krajobraz, ili će se pak u skladu s imenom rasplinuti u oblaku špekulantskog novca.

#2

Majna li neko neku isplativiju alternativu ETH, a da je na istom algoritmu sa RX570 karticama. Recimo UBIQ ili Decred nešto, što daje bolje rezultate u vrijednosti trenutno nego eth, da je isprobao, radio kalkulaciju, šta najbolje ide. Ja sam probavao računat Zcash, Zen, Monero itd. drugi algoritam, i ispadne opet manje vrijednosti nekako kako got okreneš, a dojadi mi više isprobavat majnere i hashrate.


#3

Mislim da je najbolje da ostavis da kopa ETH, a to uloženo vrijeme što pokušavaš… radi daytrade …ali opušteni day trade!

npr, u zadnja dva tri dana se moglo uzeti bruka para na TRX-u i na SIB-u :slight_smile:


#4

a radim malo daytrade, baš čekam TRX da poraste malo i da prodam, onako zado sam sebi jedan trejd sa 5% dobiti u 24 sata i tako vrtit…slijedim tu strategiju sa progresijom pa vidjet ćemo dokle ide…

a reko da nije neko skontao šta drugo majnat isplativije pa pretvarat u eth da ga dobiješ više…al izgleda slaba fajda od tog pronalaska


#5

Koliko se sjecam naj veci hashrate sam dobio na Aeonu sa Wolf minerom, AMD ga melje ko lud ali ipak cini mi se nedovoljno,probaj jedan dan pa javi,meni je rigic nedostupan

https://aeon.sumominer.com/#getting_started


#6

majna li neko UBIQ preko CLaymore Dual, da upload podešenog foldera uradi, neće mi nešto nikako, ne kontam trebma li negdje šta izmijenit, postavim allcoins 1 i kako ima po netu ali opet neće da ga krene majnat. Može li se UBIQ majnat sa XVG?